Sindrom karpalnog tunela

karpalni tunel je najčešći kompresivni sindrom

Sindrom karpalnog tunela je često bolno stanje šake i prstiju, nastaje zbog pritiska na nerv prilikom prolaska kroz karpalni kanal u šaci.

Važno je da se prepozna na vreme i tada su moguće brojne opcije tretmana od fizikalne terapije, do lekova. U nekim slučajevima je za sindrom karpalnog tunela jedina opcija mala intervencija.

Pitali smo ortopedskog hirurga dr Radoičića da nam u nastavku teksta odgovori na najbitnija pitanja u vezi ovog stanja.

sindrom karpalnog tunela karpalni kanal sindrom iskustva bol u šaci lečenje fizikalna terapija narodni lek

karpalni tunel karakteriše bol i trnjenje, noćne tegobe su česte

Sindrom karpalnog kanala

Sindrom je dobio ime po uskom anatomskom prostoru u delu ručnog zgloba i šake kroz koji prolaze bitne tetive i jedan značajan nerv.

Karpalni tunel tegobe nastaju pritiskom  na središnji živac (lat. nervus medianus) u području navedenog karpalnog kanala (lat. canalis carpi). Svako smanjenje prostora ili povećanje sadržaja u kanalu može da dovede do povećanog pritiska na nerv medianus.

Sindrom karpalnog kanala je u grupi kompresivnih neuropatija. Slični sindromi su mogući i na drugim mestima kao što je sindrom kubitalnog tunela (lakat) ili sindrom tarzalnog tunela (stopalo

 

Kako nastaje sindrom karpalnog tunela

Iako obično znamo razlog nastanka i u skladu sa tim prilagođavamo lečenje u određenom broju slučajeva uzroci mogu da ostanu nejasni. Odnosno ne može se sa potpunom sigurnošću identifikovati uzrok karpalnog tunela.

Karpalni tunel nastaje u malom anatomskom prostoru u šaci, kroz koji prolaze brojne tetive koje pomeraju prste i bitan nerv medianus. Tako svaki neželjeni nadražaj kao što je povreda, npr. prelom ručnog zgloba, upala, degenerativna promena, spoljašnji pritisak na tunel, može izazvati povećanje pritiska na nerv medianus

Pritisak tj. kompresija nerva medianusa dovodi do svih neželjenih simptoma i tegoba kod karpalnog tunela.

Koji su faktori rizika za sindrom karpalnog tunela

 • poznati faktor rizika za karpalni tunel je pojačana upotreba ručnog zgloba (sindrom se češće javlja kod osoba koje dugotrajno rade za kompjuterom i u nekim zemljama smatra se profesionalnom bolešću)
 • povrede i prelomi ruke i podlaktice takođe mogu da izazovu sindrom karpalnog tunela
 • endokrinološke bolesti (hipotiroidizam miksedem, akromegalija..)
 • reumatoidni artritis, 
 • dijabetes
 • hemodijaliza
 • kod prisustva tumora u ručnom zglobu
 • nekad i trudnoća može da izazove ovaj sindrom.

Karpalni tunel simptomi

sindrom karpalnog tunela bol u prstima lečenje i idijagnoza
sindrom karpalnog tunela bol u ruci

Karpal tunel karakteriše vrlo tipična simptomatologija. Često i sami možemo da prepoznamo o čemu se radi. Najčešći simptomi i tegobe karpalnog tunela su:

 • smanjena izmenjena osetljivost utrnulost u delu ručnog zgloba, šake, palca i ostalih prstiju

 • bolovi trnjenje ručnog zgloba i prstiju šake posebno važi za palac kažiprst i unutrašnju polovinu domalog prsta

 • nekad je izražen i uporan noćni bol

 • osećaj mravinjanja, peckanja ili bockanja (trnci) u ručnom zglobu i prstima šake izraženiji pri promenama položaja šake 

 • trnjenje i bolovi mogu da se  šire osim u dlan i prste, i u lakat pa čak i rame

 • atrofija ili hipotrofija (smanjenje mase) mišića šake (naročito ako je kompresija na nerv dugotrajna ili intezivna)

 • gubitak snage mišića šake

 • gubitak koordinacije prstiju nesigurnost i slabost pri hvatanju prstima.

Slični sindromi su mogući i na drugim mestima kao što je sindrom kubitalnog tunela (lakat) ili sindrom tarzalnog tunela (stopalo).

Dijagnoza sindroma karpalnog tunela

Pravovremena dijagnoza je od velikog značaja, budući da može da nas usmeri na lečenje koje će otkloniti brojne tegobe i kasnije neželjene komplikacije. Ukoliko se sindrom karpalnog kanala ne leči na vreme moguća su i trajna oštećenja živca, praćena bolovima, slabošću i nesigurnošću ruke.

 • Klinička slika je najvažnija. Dijagnoza se može postaviti na temelju kliničkog nalaza u zoni inervacije n.medianusa (poremećaji osetljivosti, smanjenje pokretljivosti i atrofija mišića tenara, noćni bol).
 • Klinički testovi: Phalenov i Tinelov test. Jednostavno se izvode a mogu da pomognu.
 • Laboratorijske analize (od krvne slike do ispitivanja određenih hormona i faktora upale.
 • Ultrazvuk i rendgen ručnog zgloba
 • Magnetna rezonanca u nekim slučajevima može da bude od značaja (posebno kad se posumnja na mogućnost tumora kao uzroka karpalnog kanala)
 • Elektromioneurografija EMNG je veoma korisna dijagnostička metoda za sindrom karpalnog tunela. To je metoda kojom se mere brzine sprovođenja impulsa kroz n. medianus. Na mestu kompresije nerva postojaće jasno usporenje brzine sprovođenja impulsa, što ukazuje na stepen oštećenja nerva. Nalaz da medianus na emng trpi pritisak u karpalnom kanalu je vrlo značajan za procenu da li je potrebna operacija ili ne.

Ko leči sindrom karpalnog kanala

Karpalni tunel prvenstveno mogu da dijagnostikuju i leče:

 • ortopedi
 • fizijatri
 • reumatolozi
 • neurohirurzi
 • neurolozi
 • i svi ostali specijalisti i lekari koji svojim znanjem mogu da doprinesu vašem bržem izlečenju i oporavku

Sindrom karpalnog tunela preporuke

Karpal kanal sindrom lečenje

Tačna i na vreme postavljena dijagnoza karpalnog tunela je važna kako bi se izbelgle komplikacije. Lečenje obuhvata brojne postupke. Izbor prave metode je presudan za trajno rešenje bola, trnjenja i slabosti.

Konsultujte eksperte u Dr Dren  da li je operacija pravo rešenje za vaš bol ili postoje mogućnosti za druge opcije.

Ukoliko je potrebno i ne postoje druge neoperativne opcije intervencije za rešavanje sindroma karpalnog tunela radimo bezbedno i sigurno u lokalnoj anesteziji.

Nekad je to jedina mogućnost za najbrži oporavak i rešenje tegoba.

Sindrom karpalnog tunela neoperativno lečenje

Lečenje svake kompresivne neuropatije pa i lečenje karpalnog tunela obuhvata primenu više modaliteta. Od lekova protiv bolova, preko promene aktivnosti, fizikalne terapije do operacije.

 • Imobilizacija to jest fiksacija ručnog zgloba longetom ili ortozom obično noću (može da ima dobar efekat kod pojave prvih tegoba).
 • Analgetici lekovi protiv bolova NSAIL (lekovi koji smanjuju bol i upalu) potreban je oprez zbog mogućih gastro tegoba.
 • Injekcije kortikosteroida se koriste i propisane su kao vid terapije za sindrom karpalnog tunela. Dugodelujući kortikosteroidi mogu da umanje tegobe, a trtajanje efekta koji imaju na smanjenje bolova je relativno nepredvidivo. Zbog mogućih neželjenih dejstava ne savetujemo čestu i preteranu upotrebu kortikosteroidnih injekcija.
 • Suplementi – Predlažu se i primenjuju razni lekovi i preparati za oporavak nerava, vitamini B kompleksa, gelovi i krema za karpalni tunel sl.
 • Fizikalna terapija podrazumeva brojne metode za šaku i ručni zglob – najbolje planirati sa fizijatrom
 • Vežbe za karpalni tunel – postoji set preporučenih vežbi, lako se izvode a mogu da imaju velike koristi
 • Nekad je od značaja i smanjenje telesne težine
 • Promena i izbegavanje aktivnosti koje dovode do tegoba, ili  češće pauze tokom aktivnosti i rada

Sindrom karpalnog kanala operativno lečenje

Operacija kao opcija lečenja sindroma – ukoliko su bolovi dugotrajni i uporni prednost se daje operativnom lečenju. Operacija karpalnog tunela se preduzima u slučaju da je uzrok sindroma mehanička kompresija, kad tegobe ne prolaze u dužem vremenskom periodu i kad postoje jasni znaci oštećenja nerva.

Pravovremeno postavljena indikacija za hirurško lečenje može pozitivno uticati na postoperativne rezultate i brži oporavak. Operativni zahvat treba obaviti pre nego što živac bude nepovratno oštećen. 

Zbog toga je preporučljivo što pre potražiti stručno mišljenje hirurga. Pogotovo što veća oštećenja živca mogu nastati već pola godine nakon pojave prvih simptoma.

Više o operaciji nanašoj posebnoj stranici o toj temi.

Podelite ako vam se dopalo:

2 Responses

 1. Dobar dan, pažljiovo sam pročitala sve, i baš zato me buni meni trnu svi prsti na desnoj ruci a emng je pokazao samo da je jedan medijatni nerv oštećen
  zakazala sam operaciju da li će me posle operacije proći trnci u svim prstima ili samo u tri prsta koja su za karpalni tunel

  hvala

  1. Poštovani, tipično sindrom karpalnog tunela zahvata zonu inervacije nerva medianusa odnosno tri i po prsta uključujuči i palac,
   moguća je mada se ređe sreće, i istovremena kompresija ulnarnog nerva pa da imate trnjenje u svim prstima.
   Nekad je klinička slika veće vrednosti od bilo kog ispitivanja.

   Savetujemo da doktoru izložite svoje tegobe detaljno, a što se tiče ishoda operacije, iz vašeg upita ne znamo ni ko vam je indikovao ni gde se radi, nadamo se da ćete rešiti problem u potpunosti!

   Srdačni pozdrav
   Dr Dren

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Dr Dren društvene mreže

Popularno

Orthogol gel – deluje protiv bola, ukočenosti i otoka. Sadrži najbolje od prirode za zglobove, hrskavice, tetive i mišiće.

Orthogol kapsule – za čuvanje i povratak pokreta. Sadrže idealno balansiranu kombinaciju najboljih sastojaka za zdravlje zglobova.

Omogućuju optimalan unos preporučenih materija za održavanje zdravlja zglobova.

Kolagen Marina je tečni najbolji hidrolizovani Naticol kolagen sa optimalnom formulom za jedru kožu, sjajnu i gustu kosu i zdrave čvrste nokte

Immunogol kapsule – najbolje za jačanje imuniteta, pre i posle operacija, u toku oporavka ili slabosti.

Budite obavešteni

Prijavite se za naš newsletter

Bez spama, samo obaveštenje ao novim proizvodima i akcijama.

Sadržaj
možda je zanimljivo

skorašnji postovi

artroskopija kolena artroskopska endoskopska operacija kolena meniskusa i prednjeg ukrštenog ligamenta

Artroskopija kolena

Artroskopija kolena je minimalno invazivna ortopedska procedura. Omogućuje bezbedan uvid i intervencije na svim unutrašnjim strukturama kolena.

pročitaj više »
mortonov neurom bol u stopalu

Mortonov neurom

Mortonov neurom ili Mortonova bolest je bolno uvećanje nerva u prednjem delu stopala. Mortonov neurom je bolno uvećanje

pročitaj više »

You cannot copy content of this page

orthogol gel najbolji gel za zglobove mišiće ligamente tetive
orthogol gel najbolji gel za zglobove mišiće ligamente tetive

Važno je ko Vas pregleda i ko daje injekcije za zglobove

🎁 za vas

Dr Dren poklanja – posle pregleda ili injekcije

u Dr Dren na poklon potpuno besplatno dobijate ORTHOGOL gel

orto Injekcije, intervencije i pokloni!

3u1 hijaluronske injekcije od 18000 din

PRP inj. regenlab 24 000

 PRP i Hijaluron Cellular matrix 30000 din. 

BMAC za zglobove

POKLON Orthogol gel za datu injekciju

(pregled i stručno davanje su uključeni u akcijsku cenu ograničen broj injekcija, trajanje akcije do utroška planiranih inj.)

pozovite 069 693 640

Dr Dren AKCIJA !

Pokloni i popusti 

proverite ponudu i povoljnosti