Operacija sindroma karpalnog tunela

Operacija sindroma karpalnog tunela

Operacija sindroma karpalnog tunela je nekada najbolja opcija lečenja ovog bolnog stanja. Sindrom karpalnog kanala nastaje zbog pritiska na nerv prilikom prolaska kroz karpalni kanal u šaci. Sindrom karpalnog tunela je često bolno stanje a operacije su finalna mera lečenja. 

Pitali smo ortopedskog hirurga dr Radoičića da nam u nastavku teksta odgovori na najbitnija pitanja u vezi ove procedure.

Operacija sindroma karpalnog tunela je jednodnevna mala intervencija

sindrom karpalnog tunela operacija lokalna anestezija

Operacija sindroma karpalnog tunela

Karpalni tunel je mali prostor tj. kanal u dlanu koji čine koščice ručnog zgloba i jedan jak poprečni karpalni  ligament. Kroz taj tunel, prolaze tetive koje pomeraju prste i nerv medianus. Svako smanjenje prostora ili povećanje pritiska na nerv dovodi do pojave tegoba karpalnog tunela.

Nekad je potrebno lečenje a nekad mala intervencija da bi se problem otklonio. Svaka operativna tehnika podrazumeva presecanje poprečnog ligamenta i na taj način oslobađanje nerva.

U Dr Dren se operacija sindroma karpalnog tunela izvodi često i uspešno, minimalno invazivno u bezbednoj lokalnoj anesteziji, praćeno brzom i uspešnom rehabilitacijom. Odmah nakon intervencije možete da napustite ordinaciju. Možete da nam se obratite u vezi primarne i revizione operacije sindroma karpalnog tunela. 

Operacija sindroma karpalnog tunela kad i zašto

Lečenje svake kompresivne neuropatije pa i karpalnog kanala može da se sprovodi različitim lekovima za bolove, promenama aktivnosti, injekcijama, fizikalno terapijskim procedurama a postoje slučajevi kad je neophodna operacija.

Hirurško lečenje to jest operacija sindroma karpalnog tunela ima prednost i radi se radi:

 • kada su bolovi dugotrajni i uporni i pored preduzetih ostalih nehirurških tretmana (fizikalna, injekcije, vežbe i sl.)
 • kada je uzok sindroma mehanička kompresija (tumori, stanje posle nekih povreda i sl.)
 • kad tegobe ne prolaze u dužem vremenskom periodu i postoje ozbiljne smetnje sa funkcijom šake (nesigurnost, slabljenje, gibitak koordinacije)
 • kad postoje jasni znaci oštećenja nerva (dokazani kliničkim i EMNG testiranjem i ispitivanjem).
 

Pravovremeno postavljena indikacija za hirurško lečenje može pozitivno uticati na postoperativne rezultate. Operativni zahvat treba obaviti pre nego što živac bude nepovratno oštećen. 

Budući da veća oštećenja živca mogu nastati već pola godine nakon pojave prvih simptoma, preporučuje se da na vreme potražite stručno mišljenje i procenu hirurga koji radi operacije sindroma karpalnog tunela.

opracija sindroma karpalnog tunela kanala operacija iskustva lečenje

Kako se radi operacija sindroma karpalnog tunela

Operacija sindroma karpalnog tunela je u suštini dekompresija kanala to jest smanjenje pritiska na živac medianus. Preko malog pristupa na dlanu  presecaju se vlakna poprečnog transverznog karpalnog ligamenta i oslobodi se nerv medianus.

Danas postoji više tehnika za operaciju sindroma karpalnog tunela, najbolje su otvorene klasične i endoskopske.

Minimalno invazivna otvorena metoda ostaje nezamenljiva i najčešće je korišćena i danas.

Varijanta sa presecanjem ligamenta ,,napamet,, se danas ne preporučuje. Da bi se izbegle komplikacije uvek je potreban direktan uvid u ligament i nerv bilo da je to putem otvorene metode ili artroskopa.

Danas su razvijeni i posebni jako tanki endoskopi i setovi za minimalno invazivne endoskopske dekompresije karpalnog tunela.

Moguće komplikacije i rizici

Komplikacije i rizici su kod operacija sindroma karpalnog kanala u lokalnoj anesteziji minimalni, kad intervenciju izvodi iskusan lekar procenat mogućih komplikacija je ispod 1%. Daleko je štetnije i sa više neželjenih posledica duže odlaganje lečenja.

Mogući su ali se izuzetno retko viđaju problemi sa zarastanjem rane, infekcije ili perzistiranje tegoba. Posebno značajne prednosti u odnosu na druge opcije ima lokalna anestezija.

U Dr Dren se operacija karpal tunel sindroma obavlja često i sa velikim uspehom. Uvek kao jednodnevna intervencija, ambulantno, u lokalnoj anesteziji. Nakon intervencije nije potrebno ni najmanje zadržavanje u ordinaciji.

Oporavak posle operacije sindroma karpalnog tunela

Često se postavlja pitanje koliko traje oporavak posle operacije karpalnog tunela? Očekujemo da to bude u kratkom periodu.

 • Sindrom karpalnog tunela operacija je vrlo uspešna i ne zahteva hospitalno zadržavanje. Posle intervencije se ruka previja, daju se saveti u vezi aktivnosti i položaja ruke a konci se skidaju nakon 12 do 14 dana od intervencije. Povratak na posao je moguć relativno brzo.
 • Ponekad je poželjna i značajno doprinosi oporavku odgovarajuća fizikalna terapija. Postoje posebno prepručene vežbe posle operacije karpalnog tunela. Podrazumevaju poseban program istezanja i pokreta prstiju, šake i ručnog zgloba.
 • Oporavak nerva počinje praktično odmah posle operacije. Uslovljen je brojnim faktorima, najviše stepenom i dužinom trajanja kompresije, odnosno trajanjem tegoba. Takođe i pravilnom postoperativnom rehabilitacijom. 

Dr Dren iskustvo

 • U našoj praksi oporavak je često vrlo brz, sa olakšanjem koje se oseti nekad već od prvog dana. 
 • Preporučeno je da u prve dve nedelje radite blage i oprezne vežbe istezanja i korišćenja šake. U periodu od 2 do 6 nedelja posle intervencije je moguće da osećate određene tegobe u niovu ožiljka ali i da povratite pun obim pokreta u prstima i šaci.
 • Po skidanju šavova moguća je primena krema i gelova za ubrzanje zarastanja, lakši i brži oporavak  
 • Za pun oporavak kod dugotrajne kompresije i ozbiljnijih oštećenja je nekad potrebno da protekne i do godinu dana. Zato je bitno da se ukoliko saznate za karpalni tunel na vreme javite ortopedu.
 
 

Dr Dren Dr Radoičić D. ortopedski hirurg

Podelite ako vam se dopalo:

2 одговора

  1. Poštovani,
   ne rade se laserske operacije karpalnog tunela (ili nam to nije poznato). Svaka operacija sindroma karpalnog tunela pa i najmanje invazivna podrazumeva neku mogućnost krvarenja, koliko god bilo minimalno za sada ne postoji ni jedna procedura kojom se operativno rešava kompresija u karpalnom tunelu koja je potpuno beskrvna.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Dr Dren društvene mreže

Popularno

Orthogol gel – deluje protiv bola, ukočenosti i otoka. Sadrži najbolje od prirode za zglobove, hrskavice, tetive i mišiće.

Orthogol kapsule – za čuvanje i povratak pokreta. Sadrže idealno balansiranu kombinaciju najboljih sastojaka za zdravlje zglobova.

Omogućuju optimalan unos preporučenih materija za održavanje zdravlja zglobova.

Kolagen Marina je tečni najbolji hidrolizovani Naticol kolagen sa optimalnom formulom za jedru kožu, sjajnu i gustu kosu i zdrave čvrste nokte

Immunogol kapsule – najbolje za jačanje imuniteta, pre i posle operacija, u toku oporavka ili slabosti.

Budite obavešteni

Prijavite se za naš newsletter

Bez spama, samo obaveštenje ao novim proizvodima i akcijama.

Sadržaj
možda je zanimljivo

skorašnji postovi

mortonov neurom bol u stopalu

Mortonov neurom

Mortonov neurom ili Mortonova bolest je bolno uvećanje nerva u prednjem delu stopala. Mortonov neurom je bolno uvećanje

pročitaj više »

You cannot copy content of this page

najbolje za zglobove

Orthogol kapsule i gel

orthogol gel najbolji gel za zglobove mišiće ligamente tetive
orthogol gel najbolji gel za zglobove mišiće ligamente tetive

Važno je ko Vas pregleda i ko daje injekcije za zglobove

🎁 za vas

Dr Dren poklanja – posle pregleda ili injekcije

u Dr Dren na poklon potpuno besplatno dobijate ORTHOGOL gel

orto Injekcije, intervencije i pokloni!

3u1 hijaluronske injekcije od 18000 din

PRP inj. regenlab 24 000

 PRP i Hijaluron Cellular matrix 30000 din. 

BMAC za zglobove

POKLON Orthogol gel za datu injekciju

(pregled i stručno davanje su uključeni u akcijsku cenu ograničen broj injekcija, trajanje akcije do utroška planiranih inj.)

pozovite 069 693 640

Dr Dren AKCIJA !

Pokloni i popusti 

proverite ponudu i povoljnosti