Blog Dr Dren

namenjen je za informisanje i upoznavanje sa aktuelnim temama iz ortopedije i traumatologije.

Takođe  za komunikaciju, postavljanje pitanja, pružanje odgovora i podelu iskustava u vezi ortopedsko traumatoloških stanja i tretmana.

ortoped doktor ortopedske sestre
diprofos, diprofos ampule, diprofos ampule cena, diprophos ampule, diprofos injekcija, diprophos injekcija, punkcija zgloba i blokada, punkcija zgloba i blokada diprofosom

Diprofos ampule – Diprophos injekcija

Diprofos (Betametazon dipropionat i Betametazon natrijum fosfat) je kombinacija dva kortikosteroida koji se koriste za lečenje različitih inflamatornih i autoimunih stanja. Diprofos spada u grupu glukokortikoida, koji deluju tako što smanjuju upalu i supresiju imunološkog odgovora. Osnovne indikacije za primenu Diprofos ampula uključuju reumatoidni artritis, osteoartritis, burzitis, tendinitis, i druge reumatske i dermatološke bolesti. Prema dostupnim podacima, Diprofos injekcija je efikasna u smanjenju simptoma ovih stanja kod preko 80% pacijenata.

Pročitajte dalje »
Smrznuto rame adhezivni kapsulitis lečenje fizikalna terapija operacija

Smrznuto rame – adhezivni kapsulitis ramena

Smrznuto rame, je bolno stanje ramena medicinski poznato kao adhezivni kapsulitis. Predstavlja stanje u kojem dolazi do bolova i ograničene pokretljivosti ramenog zgloba. Ovo stanje karakteriše zadebljanje, otežano rastezanje ili skupljanje zglobne kapsule koja obavija rameni zglob, što dovodi do bola i značajnog ograničenja opsega pokreta u ramenu.

Sinonimi: Adhezivni kapsulitis ramena, Zaleđeno rame, Frozen shoulder, M 75.0.
Lečenje smrznutog ramena je proces koji zahteva vreme, strpljenje i saradnju između pacijenta i zdravstvenog tima. Rana intervencija može pomoći u ublažavanju simptoma i sprečavanju dugoročnih komplikacija. Važno je napomenuti da svaki pacijent reaguje drugačije na lečenje, te pristup treba individualizovati.

Pročitajte dalje »
lekovi za opuštanje mišića i nerava

Lekovi za opuštanje mišića i nerava

Bol, nelagodnost, spazam tj. grč u mišićima i nervima su uobičajeni problemi koji mogu značajno uticati na kvalitet života. Lekovi za opuštanje mišića i nerava nude olakšanje za mnoge ljude, ali je važno razumeti kako funkcionišu, kada se koriste i koje su moguće alternativne opcije.

Pročitajte dalje »
operacija meniskusa iskustva cena rehabilitacija fizikalna terapija oporavak

Operacija meniskusa

Operacija meniskusa je medicinski postupak koji se često koristi za lečenje povreda meniskusa u kolenu. Meniskusi su hrskavičasti diskovi koji se nalaze između kostiju u kolenu i pomažu u stabilnosti i pokretljivosti zgloba. povrede meniskusa mogu nastati usled sportskih aktivnosti, traume ili degenerativnih promena u kolenu. operacija meniskusa može biti neophodna kada konzervativne metode lečenja poput fizikalne terapije i odmora ne daju rezultate.

Pročitajte dalje »
vežbe za osteoporozu prevencija osteoporoze najbolje aktivnosti za osteopororzu

Vežbe za osteoporozu

Vežbe za osteoporozu igraju ključnu ulogu u održavanju zdravlja kostiju i sprečavanju osteoporoze. Redovno vežbanje može povećati gustinu kostiju, poboljšati ravnotežu i koordinaciju, smanjiti rizik od padova i fraktura, kao i ojačati mišiće oko kostiju.

Pročitajte dalje »
vežbe za karpalni tunel fizikalna terapija

Vežbe za karpalni tunel -10 predloga

Vrlo se lako pamte i izvode a korist koju mogu da imaju je velika. Vežbe za karpalni tunel mogu znatno ublažiti simptome sindroma karpalnog tunela. Redovne vežbe mogu pomoći u smanjenju pritiska na srednji živac tako što poboljšavaju cirkulaciju, jačaju mišiće šake i zgloba, i povećavaju fleksibilnost.

Pročitajte dalje »
septični artritis infekcija zgloba (1)

Septični artritis – Infekcija zgloba

Infekcija zgloba, poznata kao septični artritis, predstavlja ozbiljno stanje koje zahteva hitnu medicinsku pomoć. Latinski naziv ovog stanja je „Arthritis septica“, dok se na engleskom jeziku koristi termin „Septic arthritis“. Ovaj oblik artritisa nastaje kada bakterije ili drugi mikroorganizmi dospeju u zglob, izazivajući upalu, bol i često oštećenje zgloba.

Pročitajte dalje »
punkcija zgloba aspiracija izvlačenje tečnosti iz zgloba

Punkcija zgloba

Punkcija zgloba, poznata i kao artrocenteza (lat. „arthrocentesis“), predstavlja medicinski postupak izvlačenja tečnosti iz zglobnog prostora pomoću igle. Ova procedura se primenjuje u dijagnostičke i terapeutske svrhe, uključujući aspiraciju (izvlačenje) zglobne sinovijalne tečnosti, drenažu zgloba i administraciju lekova direktno u zglobni prostor. Kroz precizno izvedenu punkciju, lekari mogu brzo da ublaže bol, dijagnostikuju stanja poput artritisa, infekcija ili gihta, i upravljaju terapijom direktno na mestu upale ili povrede.

Pročitajte dalje »
stres prelom stres frakture stres prelomi kosti

Stres prelom – stres faktura kosti

Stres prelom, poznati i kao stres fraktura, predstavlja poseban tip preloma kosti koji često ostaje nedijagnostikovan ili se dijagnostikuje tek u kasnijim fazama razvoja. Ono što stres prelome čini posebnim je to što se često razvijaju postepeno i bez očiglednih znakova akutne povrede. Ova vrsta preloma ima svoje specifične karakteristike koje je važno prepoznati kako bi se pravilno dijagnostikovala i lečila.

Pročitajte dalje »
rice protokol rest ice compression elevation odmor led kompresija elevacija oporavak

RICE protokol za brži oporavak posle povreda

RICE protokol je najpoznatiji i jedan od najčešće korišćeni predlog mera za olakšanje tegoba i ubrzanje oporavka kod akutnih svežih povreda.

R.I.C.E. protokol, je zapravo akronim od četri reči. U prevodu znači odmor (Rest), led (Ice), kompresiju (Compression) i elevaciju (Elevation). Prvi put je predstavljen 1978. godine a autor je dr. Gabe Mirkin. Od kada se RICE protokol široko koristi u sportskoj medicini i fizikalnoj terapiji kao efikasan način za smanjenje otoka, bola i ubrzavanje procesa oporavka posle povrede.

Pročitajte dalje »
prelom prsta na nozi prelom nožnog prsta fraktura prsta stopala

Prelom prsta na nozi

Prelom prsta na nozi je jedan od najčešćih preloma stopala. Ovi prelomi mogu biti jednostavni, gde je koža iznad preloma nepovređena, a prelomna linija bez velike dislokacije ili složeni, sa otvorenim ranama, luksacijama i mogućim komplikacijama. Najčešći uzroci preloma nožnih prstiju uključuju direktni udarac u prst, kao što je udarac u nešto ili pad teškog predmeta na stopalo, ili nezgoda pri padu ili tokom sportskih aktivnosti. Takođe, dugotrajno prekomerno opterećenje prstiju može dovesti do stres preloma prsta stopala, posebno kod sportista.

Statistički gledano, prelomi prstiju na nozi prema istraživanjima, oni čine značajan procenat svih povreda kostiju, pogotovo u sportskim i rekreativnim aktivnostima. Dok neki prelomi mogu biti blagi i zahtevaju minimalnu medicinsku pomoć, drugi mogu biti komplikovani i gde može biti potrebna čak i hirurška intervencija.

Pročitajte dalje »
insulin insulinska rezistencija ishrana (1)

Insulinska rezistencija

Da li ste ikada razmišljali o tome kako vaš organizam reaguje na insulin? Insulinska rezistencija postaje sve značajnija tema jer se njen uticaj na celokupno zdravlje ne može zanemariti. Važno je znati šta insulinska rezistencija zaista znači, kako se manifestuje, i šta možete preduzeti kako biste očuvali svoje zdravlje

Pročitajte dalje »
metatarzalgija metatarsalgia bol u stopalima odozdo bolovi ispod prstiju

Metatarzalgija – Bol u stopalima odozdo i ispod prstiju

Metatarzalgija je medicinski termin koji se koristi za opisivanje bola u donožju tj. prednjem delu stopala, ili za bol u stopalima ispod prstiju. Ova bol može biti tupa, uporna, osetljivija na dodir, peckajuća ili čak oštra. Latinski i engleski naziv za metatarzalgiju je „metatarsalgia“. Bol u stopalima odozdo i u donožju nije bolest sama po sebi već simptom različitih stanja i promena u stopalu.

Pročitajte dalje »
testosteron tablete testosteron injekcije

Testosteron – Ključna muška hormonska karika

Testosteron je muški polni hormon koji igra važnu ulogu u razvoju seksualnih karakteristika, održavanju mišićne mase, regulisanju raspoloženja i energije. Testosteron je hormon od vitalnog značaja za muško zdravlje i dobrostanje, ali i za žene u manjim količinama. Pročitajte više o koncentraciji testosterona, simptomima niskih nivoa, suplementaciji, ishrani i prirodnim načinima povećanja testosterona. Konsultujte se sa lekarom pre uzimanja bilo kakvih suplemenata ili terapije testosteronom.

Pročitajte dalje »
petni trn slika, bol u peti, petni trn lečenje

Petni trn – uzroci, simptomi, lečenje i prognoza

Petni trn je koštani izraštaj na donjem polu petne kosti. nalazi se na pripoju jedne jake veze stopala poznate i kao plantarna fascija. Plantarni fascitis je upala fascije – gustog vezivnog tkiva koje se proteže od pete do prstiju na stopalu. Latinski naziv za petni trn je excrescentia calcanei calx dolorosa a često se povezuje sa fasciitis plantaris, dok je engleski naziv „heel spur“. Često uzrokuje uzrokuje bol u peti koji može biti veoma neprijatan, dugotrajan i ograničavajući. lečenje je uglavno konzervativno, u teškim slučajevim može biti i hirurško.

Pročitajte dalje »
lek za bol u vratu, lekovi za opuštanje mišića i nerava

Lek za bol u vratu

Lek za bol u vratu je svaki medikament ili prirodna alternativa koja se koristi za ublažavanje bolova u vratu. Postoji nekoliko grupa lekova koji se koriste za ublažavanje bolova u vratu. Ovi lekovi mogu biti podijeljeni u tri glavne grupe: analgetici, mišićni relaksanti i opioidni analgetici. Pored lekova, postoje i prirodni alternativni tretmani koji mogu pomoći u ublažavanju bolova u vratu, kao što su fizikalna terapija, akupunktura i biljni suplementi. Takođe, mogu se primeniti injekcije kortikosteroida i lokalnih anestetika za smanjenje upale i bolova u vratu. Za bol u vratu, mogu biti od koristi i lekovi za opuštanje mišića i nerava, kao što su benzodiazepini i antidepresivi. Kada je u pitanju krema za bol u vratu, neki od predloga su kreme sa nesteroidnim antiinflamatornim lekovima (NSAIL) i kreme sa mentolom. Ovaj članak pruža informacije o lekovima i tretmanima za bol u vratu, ali se preporučuje konsultacija sa lekarom pre upotrebe bilo kojeg leka ili tretmana.

Pročitajte dalje »
bol u vratu, bolovi u vratu i ramenima, bol u vratnoj kičmi

Bol u vratu – Cervikalni sindrom

Bol u vratu i cervikalni sindrom e veoma čest problem koji može biti izuzetno neprijatan i ograničavajući. Pročitajte više o uzrocima, simptomima, dijagnozi i lečenju bola u vratu. Ovaj članak pruža korisne savete za ublažavanje bolova u vratu i kada se treba obratiti lekaru. Takođe, pruža listu naučnih izvora za dodatno istraživanje.

Pročitajte dalje »
šta je zabranjeno posle operacije kuka

Šta je zabranjeno posle operacije kuka

Šta je zabranjeno posle operacije kuka zavisi najpre od tipa operacije kuka. Nakon operacije kuka, važno je pridržavati se određenih smernica kako bi se omogućio pravilan oporavak. Izbegavajte prekomerno opterećenje operisane noge, skakanje, trčanje i dizanje teških predmeta. Pridržavajte se pravilnog držanja i kretanja, koristite štake ili štap i izbegavajte dugotrajno sedenje ili stajanje. Za udobno spavanje, koristite jastuke za podršku i spavajte na leđima ili na strani koja nije operisana. Rehabilitacija je ključni deo procesa oporavka, pa se pridržavajte uputstava stručnjaka. Uz pravilnu negu i pažnju, možete postići brz i efikasan oporavak posle operacije kuka.

Pročitajte dalje »
lekovi protiv bola u zglobovima lekovi za bol u kuku, prirodni lek za bol u kuku, lek za bolove u kuku i kolenu

Lekovi protiv bola u zglobovima i prirodne alternative

Lekovi za bol u kuku i kolenu mogu da se podele u nekoliko grupa. Analgetici, NSAID i opioidni, hijaluronska kiselina i kortikosteroidi. Pored njih postoje i prirodne opcije koje mogu pomoći u ublažavanju bolova, bilo da se uzimaju kao tablete ili praškovi ili da se aplikuju u obliku krema za bol u kuku i kolenu. Najpozbatije prirodne alternative kao lek za bol u kuku i kolenu su gavez, kurkuma, mentol, bosvelija i mnogi drugi.

Pročitajte dalje »

Instagram Dr Dren

namenjen je za informisanje i upoznavanje sa aktuelnim temama iz ortopedije i traumatologije.

Takođe  za komunikaciju, postavljanje pitanja, pružanje odgovora i podelu iskustava u vezi ortopedsko traumatoloških stanja i tretmana.

You cannot copy content of this page

najbolje za zglobove

Orthogol kapsule i gel

orthogol gel najbolji gel za zglobove mišiće ligamente tetive
orthogol gel najbolji gel za zglobove mišiće ligamente tetive

Važno je ko Vas pregleda i ko daje injekcije za zglobove

🎁 za vas

Dr Dren poklanja – posle pregleda ili injekcije

u Dr Dren na poklon potpuno besplatno dobijate ORTHOGOL gel

orto Injekcije, intervencije i pokloni!

3u1 hijaluronske injekcije od 18000 din

PRP inj. regenlab 24 000

 PRP i Hijaluron Cellular matrix 30000 din. 

BMAC za zglobove

POKLON Orthogol gel za datu injekciju

(pregled i stručno davanje su uključeni u akcijsku cenu ograničen broj injekcija, trajanje akcije do utroška planiranih inj.)

pozovite 069 693 640

Dr Dren AKCIJA !

Pokloni i popusti 

proverite ponudu i povoljnosti