Blog Dr Dren

namenjen je za informisanje i upoznavanje sa aktuelnim temama iz ortopedije i traumatologije.

Takođe  za komunikaciju, postavljanje pitanja, pružanje odgovora i podelu iskustava u vezi ortopedsko traumatoloških stanja i tretmana.

ortoped doktor ortopedske sestre
vežbe za osteoporozu prevencija osteoporoze najbolje aktivnosti za osteopororzu

Vežbe za osteoporozu

Vežbe za osteoporozu igraju ključnu ulogu u održavanju zdravlja kostiju i sprečavanju osteoporoze. Redovno vežbanje može povećati gustinu kostiju, poboljšati ravnotežu i koordinaciju, smanjiti rizik od padova i fraktura, kao i ojačati mišiće oko kostiju.

Pročitajte dalje »
vežbe za karpalni tunel fizikalna terapija

Vežbe za karpalni tunel -10 predloga

Vrlo se lako pamte i izvode a korist koju mogu da imaju je velika. Vežbe za karpalni tunel mogu znatno ublažiti simptome sindroma karpalnog tunela. Redovne vežbe mogu pomoći u smanjenju pritiska na srednji živac tako što poboljšavaju cirkulaciju, jačaju mišiće šake i zgloba, i povećavaju fleksibilnost.

Pročitajte dalje »
septični artritis infekcija zgloba (1)

Septični artritis – Infekcija zgloba

Infekcija zgloba, poznata kao septični artritis, predstavlja ozbiljno stanje koje zahteva hitnu medicinsku pomoć. Latinski naziv ovog stanja je „Arthritis septica“, dok se na engleskom jeziku koristi termin „Septic arthritis“. Ovaj oblik artritisa nastaje kada bakterije ili drugi mikroorganizmi dospeju u zglob, izazivajući upalu, bol i često oštećenje zgloba.

Pročitajte dalje »
punkcija zgloba aspiracija izvlačenje tečnosti iz zgloba

Punkcija zgloba

Punkcija zgloba, poznata i kao artrocenteza (lat. „arthrocentesis“), predstavlja medicinski postupak izvlačenja tečnosti iz zglobnog prostora pomoću igle. Ova procedura se primenjuje u dijagnostičke i terapeutske svrhe, uključujući aspiraciju (izvlačenje) zglobne sinovijalne tečnosti, drenažu zgloba i administraciju lekova direktno u zglobni prostor. Kroz precizno izvedenu punkciju, lekari mogu brzo da ublaže bol, dijagnostikuju stanja poput artritisa, infekcija ili gihta, i upravljaju terapijom direktno na mestu upale ili povrede.

Pročitajte dalje »
stres prelom stres frakture stres prelomi kosti

Stres prelom – stres faktura kosti

Stres prelom, poznati i kao stres fraktura, predstavlja poseban tip preloma kosti koji često ostaje nedijagnostikovan ili se dijagnostikuje tek u kasnijim fazama razvoja. Ono što stres prelome čini posebnim je to što se često razvijaju postepeno i bez očiglednih znakova akutne povrede. Ova vrsta preloma ima svoje specifične karakteristike koje je važno prepoznati kako bi se pravilno dijagnostikovala i lečila.

Pročitajte dalje »
rice protokol rest ice compression elevation odmor led kompresija elevacija oporavak

RICE protokol za brži oporavak posle povreda

RICE protokol je najpoznatiji i jedan od najčešće korišćeni predlog mera za olakšanje tegoba i ubrzanje oporavka kod akutnih svežih povreda.

R.I.C.E. protokol, je zapravo akronim od četri reči. U prevodu znači odmor (Rest), led (Ice), kompresiju (Compression) i elevaciju (Elevation). Prvi put je predstavljen 1978. godine a autor je dr. Gabe Mirkin. Od kada se RICE protokol široko koristi u sportskoj medicini i fizikalnoj terapiji kao efikasan način za smanjenje otoka, bola i ubrzavanje procesa oporavka posle povrede.

Pročitajte dalje »
prelom prsta na nozi prelom nožnog prsta fraktura prsta stopala

Prelom prsta na nozi

Prelom prsta na nozi je jedan od najčešćih preloma stopala. Ovi prelomi mogu biti jednostavni, gde je koža iznad preloma nepovređena, a prelomna linija bez velike dislokacije ili složeni, sa otvorenim ranama, luksacijama i mogućim komplikacijama. Najčešći uzroci preloma nožnih prstiju uključuju direktni udarac u prst, kao što je udarac u nešto ili pad teškog predmeta na stopalo, ili nezgoda pri padu ili tokom sportskih aktivnosti. Takođe, dugotrajno prekomerno opterećenje prstiju može dovesti do stres preloma prsta stopala, posebno kod sportista.

Statistički gledano, prelomi prstiju na nozi prema istraživanjima, oni čine značajan procenat svih povreda kostiju, pogotovo u sportskim i rekreativnim aktivnostima. Dok neki prelomi mogu biti blagi i zahtevaju minimalnu medicinsku pomoć, drugi mogu biti komplikovani i gde može biti potrebna čak i hirurška intervencija.

Pročitajte dalje »
insulin insulinska rezistencija ishrana (1)

Insulinska rezistencija

Da li ste ikada razmišljali o tome kako vaš organizam reaguje na insulin? Insulinska rezistencija postaje sve značajnija tema jer se njen uticaj na celokupno zdravlje ne može zanemariti. Važno je znati šta insulinska rezistencija zaista znači, kako se manifestuje, i šta možete preduzeti kako biste očuvali svoje zdravlje

Pročitajte dalje »
metatarzalgija metatarsalgia bol u stopalima odozdo bolovi ispod prstiju

Metatarzalgija – Bol u stopalima odozdo i ispod prstiju

Metatarzalgija je medicinski termin koji se koristi za opisivanje bola u donožju tj. prednjem delu stopala, ili za bol u stopalima ispod prstiju. Ova bol može biti tupa, uporna, osetljivija na dodir, peckajuća ili čak oštra. Latinski i engleski naziv za metatarzalgiju je „metatarsalgia“. Bol u stopalima odozdo i u donožju nije bolest sama po sebi već simptom različitih stanja i promena u stopalu.

Pročitajte dalje »
testosteron tablete testosteron injekcije

Testosteron – Ključna muška hormonska karika

Testosteron je muški polni hormon koji igra važnu ulogu u razvoju seksualnih karakteristika, održavanju mišićne mase, regulisanju raspoloženja i energije. Testosteron je hormon od vitalnog značaja za muško zdravlje i dobrostanje, ali i za žene u manjim količinama. Pročitajte više o koncentraciji testosterona, simptomima niskih nivoa, suplementaciji, ishrani i prirodnim načinima povećanja testosterona. Konsultujte se sa lekarom pre uzimanja bilo kakvih suplemenata ili terapije testosteronom.

Pročitajte dalje »
petni trn slika, bol u peti, petni trn lečenje

Petni trn – uzroci, simptomi, lečenje i prognoza

Petni trn je koštani izraštaj na donjem polu petne kosti. nalazi se na pripoju jedne jake veze stopala poznate i kao plantarna fascija. Plantarni fascitis je upala fascije – gustog vezivnog tkiva koje se proteže od pete do prstiju na stopalu. Latinski naziv za petni trn je excrescentia calcanei calx dolorosa a često se povezuje sa fasciitis plantaris, dok je engleski naziv „heel spur“. Često uzrokuje uzrokuje bol u peti koji može biti veoma neprijatan, dugotrajan i ograničavajući. lečenje je uglavno konzervativno, u teškim slučajevim može biti i hirurško.

Pročitajte dalje »
lek za bol u vratu, lekovi za opuštanje mišića i nerava

Lek za bol u vratu i prirodne alternative

Lek za bol u vratu je svaki medikament ili prirodna alternativa koja se koristi za ublažavanje bolova u vratu. Postoji nekoliko grupa lekova koji se koriste za ublažavanje bolova u vratu. Ovi lekovi mogu biti podijeljeni u tri glavne grupe: analgetici, mišićni relaksanti i opioidni analgetici. Pored lekova, postoje i prirodni alternativni tretmani koji mogu pomoći u ublažavanju bolova u vratu, kao što su fizikalna terapija, akupunktura i biljni suplementi. Takođe, mogu se primeniti injekcije kortikosteroida i lokalnih anestetika za smanjenje upale i bolova u vratu. Za bol u vratu, mogu biti od koristi i lekovi za opuštanje mišića i nerava, kao što su benzodiazepini i antidepresivi. Kada je u pitanju krema za bol u vratu, neki od predloga su kreme sa nesteroidnim antiinflamatornim lekovima (NSAIL) i kreme sa mentolom. Ovaj članak pruža informacije o lekovima i tretmanima za bol u vratu, ali se preporučuje konsultacija sa lekarom pre upotrebe bilo kojeg leka ili tretmana.

Pročitajte dalje »
bol u vratu, bolovi u vratu i ramenima, bol u vratnoj kičmi

Bol u vratu – Dr Dren

Bol u vratu je veoma čest problem koji može biti izuzetno neprijatan i ograničavajući. Pročitajte više o uzrocima, simptomima, dijagnozi i lečenju bola u vratu. Ovaj članak pruža korisne savete za ublažavanje bolova u vratu i kada se treba obratiti lekaru. Takođe, pruža listu naučnih izvora za dodatno istraživanje.

Pročitajte dalje »
šta je zabranjeno posle operacije kuka

Šta je zabranjeno posle operacije kuka

Šta je zabranjeno posle operacije kuka zavisi najpre od tipa operacije kuka. Nakon operacije kuka, važno je pridržavati se određenih smernica kako bi se omogućio pravilan oporavak. Izbegavajte prekomerno opterećenje operisane noge, skakanje, trčanje i dizanje teških predmeta. Pridržavajte se pravilnog držanja i kretanja, koristite štake ili štap i izbegavajte dugotrajno sedenje ili stajanje. Za udobno spavanje, koristite jastuke za podršku i spavajte na leđima ili na strani koja nije operisana. Rehabilitacija je ključni deo procesa oporavka, pa se pridržavajte uputstava stručnjaka. Uz pravilnu negu i pažnju, možete postići brz i efikasan oporavak posle operacije kuka.

Pročitajte dalje »
lekovi protiv bola u zglobovima lekovi za bol u kuku, prirodni lek za bol u kuku, lek za bolove u kuku i kolenu

Lekovi protiv bola u zglobovima i prirodne alternative

Lekovi za bol u kuku i kolenu mogu da se podele u nekoliko grupa. Analgetici, NSAID i opioidni, hijaluronska kiselina i kortikosteroidi. Pored njih postoje i prirodne opcije koje mogu pomoći u ublažavanju bolova, bilo da se uzimaju kao tablete ili praškovi ili da se aplikuju u obliku krema za bol u kuku i kolenu. Najpozbatije prirodne alternative kao lek za bol u kuku i kolenu su gavez, kurkuma, mentol, bosvelija i mnogi drugi.

Pročitajte dalje »
lečenje hrskavice i artroza bez operacije fizikalna terapija suplementi

Lečenje hrskavice i osteoartritisa bez operacije

Lečenje hrskavice, osteoartritisa i artroza bez operacije je velika oblast gde postoje brojne opcije za ublažavanje tegoba i odlaganje operacije zglobova. na raspolaganju je širok zbor metoda i postupaka od fizikalne terapije, preko adekvatnih fizičkih aktivnosti i vežbanja, suplementacije do zglobnih injekcija.

Pročitajte dalje »
operacija čukljeva iskustva cena beograd

Operacija čukljeva

Operacija čukljeva? Kako izlečiti čukljeve na nogama? Kako se trajno rešiti čukljeva? Vrlo su česta pitanja jednostavno zato što su i čukljevi vrlo česti. Nekad je operacija čukljeva jedino pravo i trajno rešenje.

U Dr Dren verujemo da i najteži deformiteti koji ometaju normalan hod i nošenje obuće mogu da se uspešno operišu.

Bavimo se čukljevima dugo i imamo izuzetno veliko iskustvo, neprestano se usavršavamo i unapređujemo tretman čukljeva.

Mnogi pišu na internetu o čukljevima, budući da su atraktivna tema zbog velikog broja ljudi koje muče. Međutim istina je da je broj hirurga koji imaju bar nekoliko uspešnih operacija čukljeva veoma mali. Što kada pokušate da pretražite slike čukljeva pre i posle operacije postaje vrlo jasno. Jako su retki doktori koji imaju slike svojih pacijenata.

Zato smo pitali ortopeda dr Radoičića, koji je uradio više od hiljadu operacija čukljeva, da nam u nastavku teksta ukratko odgovori na najčešće pitanja u vezi ove teme.

Pročitajte dalje »
oporavak posle infarkta miokarda saveti posle otpusta

Život posle infarkta miokarda – 6 ključnih saveta za oporavak

Infarkt miokarda, ili srčani udar, predstavlja ozbiljno zdravstveno stanje koje zahteva pažljiv oporavak nakon otpusta iz bolnice. Oporavak posle infarkta je kompleksan proces koji zahteva promene životnih navika, prilagođavanje ishrane, fizičku aktivnost i uzimanje određenih suplemenata kako bi se smanjio rizik od budućih komplikacija. Evo nekoliko ključnih tačaka na koje treba obratiti pažnju nakon povratka kući.

Pročitajte dalje »
meniskus kolena meniskusi povreda raskid dijagnoza lečenje operacija

Meniskus kolena – od povrede do oporavka

Meniskus je zapravo glavni čuvar hrskavice naših kolena! Ima ih dva u kolenu unutrašnji i spoljašnji. Možemo da ih zamislimo kao male polumesečaste jastučiće (neko kaže da imaju oblik slova C), imaju ulogu šok apsorbera, štita za hrskavicu i pružaju dodatne stabilnost pri pokretima.

Uloga meniskusa je da raspoređuje težinu i pritisak, sprečavajući oštećenja kostiju i hrskavice. Međutim, povrede meniskusa, poput kidanja ili oštećenja, mogu dovesti do bola, oticanja, oštećenja hrskavice i problema sa pokretljivošću zgloba. Zdrav meniskus čuva naša kolena od povreda i omogućava da se krećemo i bavimo raznim aktivnostima bez bolova u kolenima!

Pročitajte dalje »
injekcije hijalurona, hijaluronske injekcija za koleno kuk

Injekcije hijalurona za zglobove

Injekcije hijalurona za koleno su medicinski tretman koji se koristi za ublažavanje simptoma osteoartritisa kolena. Ovaj tretman se zvanično koristi kao terapija za osteoartritis kolena od 1997. godine. Tipičan sastav hijaluronskih injekcija za koleno uključuje hijaluronsku kiselinu, koja je prirodna supstanca u zglobovima. Takođe se mogu koristiti za ublažavanje simptoma drugih zglobova kao što su kuk, ramena i zglobovi ruku. Najbolje vreme za davanje injekcija hijalurona je u ranim fazama osteoartritisa kolena, kada su simptomi blagi do umereni. U ovoj fazi, hijaluronske injekcije imaju najveću verovatnoću da smanje bol i poboljšaju funkciju kolena.

Pročitajte dalje »

Instagram Dr Dren

namenjen je za informisanje i upoznavanje sa aktuelnim temama iz ortopedije i traumatologije.

Takođe  za komunikaciju, postavljanje pitanja, pružanje odgovora i podelu iskustava u vezi ortopedsko traumatoloških stanja i tretmana.

You cannot copy content of this page

Orthogol najbolje za zglobove dodatak suplement za zglobove tetive kosti hrskavicu glukozamin hondroitin sulfat hijaluron boswellia
orthogol gel najbolji gel za zglobove mišiće ligamente tetive
orthogol gel najbolji gel za zglobove mišiće ligamente tetive
bol u kolenu hrskavica hijaluorn prp injekcija

Važno je ko Vas pregleda i ko daje injekcije za zglobove

🎁 za vas

Dr Dren poklanja

posle primene hijaluronske injekcije

u Dr Dren na poklon potpuno besplatno dobijate ORTHOGOL gel

orto Injekcije, intervencije i pokloni!

3u1 hijaluronske injekcije od 18000 din

PRP inj. regenlab 24 000

 PRP i Hijaluron Cellular matrix 30000 din. 

BMAC za zglobove

POKLON Orthogol gel za datu injekciju

(pregled i stručno davanje su uključeni u akcijsku cenu ograničen broj injekcija, trajanje akcije do utroška planiranih inj.)

pozovite 069 693 640

Dr Dren AKCIJA !

Pokloni i popusti 

proverite ponudu i povoljnosti