Injekcije hijalurona za zglobove

Injekcije hijalurona za koleno su medicinski tretman koji se koristi za ublažavanje simptoma osteoartritisa kolena. Ovaj tretman se zvanično koristi kao terapija za osteoartritis kolena od 1997. godine. Tipičan sastav hijaluronskih injekcija za koleno uključuje hijaluronsku kiselinu, koja je prirodna supstanca u zglobovima. Takođe se mogu koristiti za ublažavanje simptoma drugih zglobova kao što su kuk, ramena i zglobovi ruku. Najbolje vreme za davanje injekcija hijalurona je u ranim fazama osteoartritisa kolena, kada su simptomi blagi do umereni. U ovoj fazi, hijaluronske injekcije imaju najveću verovatnoću da smanje bol i poboljšaju funkciju kolena. 

injekcije hijalurona, hijaluron za zglobove injekcije hijaluronske kiseline za zglobove

Šta su injekcije hijalurona za koleno?

Injekcije hijalurona za koleno su medicinski tretman koji se koristi za ublažavanje simptoma osteoartritisa kolena. Ovaj tretman se zvanično koristi kao terapija za osteoartritis kolena od 1997. godine. Danas postoji veliki broj preparata na tržištu, neki starijih i neki novijih generacija sa različitim kvalitetom, količinom i koncentracijom hijaluronske kiseline.

Koji je tipičan sastav hijaluronskih injekcija za koleno i kako se izražava količina hijalurona u njima?

Tipičan sastav injekcije hijalurona za koleno uključuje hijaluronsku kiselinu, koja je prirodna supstanca u zglobovima. U svakom našem zglobu imamo, pored ostalih i molekule hijaluronske kiseline. Koleno kao najveći zglob, prirodno ima od 6 do 8 mg hijalurona kad nema oštećenja. Sa godinama i pojavom osteartritisa (gubljenja hrskavice) koncentracija prirodnog hijalurona u zglobovima pada. Odatle ideja dodavanja hijalurona u zglobove injekcijama.

Količina hijalurona u injekcijama hijalurona se izražava u miligramima (mg), molarna masa u daltonima a koncentracija u procentima %, i  može varirati u zavisnosti od proizvođača i specifičnog proizvoda. Obično što je više to je bolje ali ne mora uvek da znači.

Za koja stanja i dijagnoze je najbolje da se prime hijaluronske injekcije za zglobove?

Injekcije hijalurona za zglobove su najbolje za pacijente koji imaju osteoartritis kolena i bol u kolenu koji nije odgovorio na druge konzervativne terapije kao što su vežbe, fizikalna terapija i analgetici. Takođe se mogu koristiti za ublažavanje simptoma drugih zglobova kao što su kuk, ramena i zglobovi ruku. 

Injekcije hijalurona ne isključuju druge modalitete terapije, mogu da se kombinuju sa suplementima za zglobove, fizikalnom terapijom, gelovima protiv bola i ukočenosti (Orthogol gel) i analgeticima.

injekcije hijalurona, hijaluronske injekcija za koleno kuk

 

Kada je najbolje vreme, faza u razvoju artritisa, za davanje injekcija hijalurona, kada imaju najviše uspeha?

Osteoartritis dovodi do promena u hrskavicama i zglobnoj tečnosti. Najjednostavnije hrskavica se troši a zglobna tečnost gubi svoja lubrikaciona svojstva. injekcije hijalurona ,,podmazuju,, zglob i poboljšavaju kvalitet zglobne tečnosti ali ipak imaju određene limite. Najbolje vreme za davanje injekcija hijalurona je u ranim fazama osteoartritisa kolena, kada su simptomi blagi do umereni. U ovoj fazi, hijaluronske injekcije imaju najveću verovatnoću da smanje bol i poboljšaju funkciju kolena.

Ko i kako daje injekcije hijalurona za zglobove?

Injekcije hijalurona za zglobove se obično daju od strane kvalifikovanih lekara, kao što su ortopedi ili reumatolozi. Postupak uključuje ubrizgavanje hijaluronske kiseline direktno u zglob kolena, koristeći adekvatnu iglu koja se montira na špric sa hijaluronom. U pitanju je intraartikularna primena što znači da treba ući u zglob. To znači da se koleno mora sterilno pripremiti. Pravilna aplikacija je bitna da bi hijaluron delovao, ako se da van zgloba sigurno neće biti željenog efekta. Zato je bitno da davanje ovih injekcija poverite ortopedu koji ima znanje i ,,ruke,, za davanje zglobnih injekcija.

Da li postoje razlike u hijaluronu između injekcija za zglobove?

Da, postoje razlike u hijaluronu između različitih injekcija za zglobove. Različiti proizvođači koriste različite tehnologije. Razlike se mogu odnositi na koncentraciju hijaluronske kiseline, molekularnu težinu i viskoznost proizvoda odnosno molekularnu težinu. Ove razlike mogu uticati na efikasnost i trajanje dejstva injekcija. Iznenađujuće je da razlike u kvalitetu nekad ne koreliraju sa razlikama u cenama na tržištu. Ta okolnost nastaje usled različitih politika cena, registracija i sl.

Opet napominjemo da su razlike u kvalitetu za razne injekcije hijalurona potpuno nebitne ako ih daju nestručna lica koja ne umeju da pogode zglob, u tom slučaju ni najbolja i najjača neće imati očekivani efekat.

Šta je najbitnije kod davanja injekcije hijalurona u zglobove?

Najbitnije kod davanja injekcije hijalurona u zglobove je pravilna tehnika ubrizgavanja, sterilnost i praćenje postupka od strane kvalifikovanih medicinskih stručnjaka. Takođe je važno da pacijenti prate uputstva lekara nakon primanja injekcija i da uzimaju ostalu propisanu terapiju kako bi postigli najbolje rezultate.

Koji su zglobovi gde se injekcije hijalurona najviše primenjuju?

Hijaluronske injekcije se najviše primenjuju u zglobovima kao što su kolena, kukovi, ramena i zglobovi ruku. Daleko najčešće se primenjuju za koleno (gonartroza) i kuk (koksartroza). Ovi zglobovi su često podložni osteoartritisu i mogu imati koristi od ovog tretmana za ublažavanje simptoma. 

Koji je očekivani efekat i koliko je trajanje posle primene hijaluronskih injekcija za zglobove?

Očekivani efekat nakon primene hijaluronskih injekcija za zglobove može biti smanjenje bola, poboljšana pokretljivost i povećana funkcionalnost zglobova. 

Trajanje ovih povoljnih efekata može varirati, ali obično traje od nekoliko meseci do godinu dana. U nekim slučajevima, istina značajno ređim, povoljni efakat izostane, tako da je i to mogućnost na koju treba računati pre primene.

Da li hijaluronske injekcije mogu da se ponavljaju i u kom periodu je to najbolje?

Da, injekcije hijalurona mogu da se ponavljaju kako bi se održao efekat. Najbolje je da se ponovne injekcije daju pre nego što se potpuno izgubi efekat prethodnih injekcija. Period ponavljanja može varirati i treba se konsultovati sa lekarom o najboljem rasporedu za svakog pacijenta. U najvećem broju slučajeva hijaluron za kolena se ponavlja nakon 6 meseci do godinu dana posle prethodne primene. Ili posle godinui više dana ako to vaše tegobe ne zahtevaju.

Da li injekcije hijalurona imaju neželjenih efekata, koji su i kako se rešavaju?

Neželjeni efekti davanja injekcije hijalurona za zglobove su obično blagi i prolazni. Ako se poštuju propisane tehnike primene, sterilnost postupka i injekcije daje iskusni profesionalac neželjene reakcije su gotovo nepostojeće. Ipak nekad se mogu videti otok, crvenilo ili nelagodnost na mestu ubrizgavanja. 

Retko se javljaju ozbiljniji neželjeni efekti kao što su infekcije ili alergijske reakcije. U slučaju bilo kakvih neželjenih efekata, treba se odmah obratiti lekaru radi dalje procene i eventualnog tretmana.

Tabela injekcija hijalurona za zglobove sa dozama i koncentracijama

Ime injekcije

Količina hijalurona (mg)

Količina (ml)

Koncentracija (%)

Molekulska masa (Daltoni)

Synvisc

16-48

2-6

1-3

6000-8000

Arthrovisc

40-120

2-6

2%

1500

Orthovisc

15-30

2-4

1.5-3

1000-2900

Durolane

20

3

3

~600

Cartinorm xl

75

3

2,5

/

Ostenil

20

2

1

800-1200

Chondryal plus

60

3

2

/

Reviscon mono

48

2,4

2

3000

Euflexxa

10

1

1

2400-2800

SynoJoynt

10

2

1

2500

navedeni su primeri neke najčešće injekcije hijalurona za koleno i ostale zglobove, molimo da imate na umu da su ovo opšti podaci i da se konkretni sastavi, doziranja i karakteristike proizvoda mogu razlikovati. 

Podelite ako vam se dopalo:

2 одговора

 1. Koje su najbolje hijaluronske injekciej za koleno, ne mogu da se odlučim doktor mi je predložio jedne ali se teško nalaze vdiim da ih vi imate i te i neke druge jače
  recite mi koje mislite da su najbolje

  1. Poštovani, najbolje hijaluronske injekciej za koleno su one koje Vam naš dr predloži na pregledu 🙂
   Trudimo se da u ponudi imamo sve najbolje injekcije, veoma značajna činjenica, možda značajnija od drugih faktora je ko Vam daje hijaluronske injekcije ze zglobove.

   Najbolje je da zakažete pregled u Dr Dren, ponesite dokumentaciju i snimke i dobićete sve odgovore na vaša pitanja direktno od doktora!

   za zakazivanje možete da pozovete +381 69 693 640

   Srdačni pozdrav
   Dr Dren

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Sadržaj

Dr Dren društvene mreže

Popularno

Orthogol gel

Orthogol gel – deluje protiv bola, ukočenosti i otoka. Sadrži najbolje od prirode za zglobove, hrskavice, tetive i mišiće.

Orthogol

Orthogol kapsule – za čuvanje i povratak pokreta. Sadrže idealno balansiranu kombinaciju najboljih sastojaka za zdravlje zglobova.

Omogućuju optimalan unos preporučenih materija za održavanje zdravlja zglobova.

Budite obavešteni

Prijavite se za naš newsletter

Bez spama, samo obaveštenje ao novim proizvodima i akcijama.

Možete da poručite

možda je zanimljivo

skorašnji postovi

artroskopija kolena artroskopska endoskopska operacija kolena meniskusa i prednjeg ukrštenog ligamenta

Artroskopija kolena

Artroskopija kolena je minimalno invazivna ortopedska procedura. Omogućuje bezbedan uvid i intervencije na svim unutrašnjim strukturama kolena.

pročitaj više »
operacija meniskusa iskustva cena rehabilitacija fizikalna terapija oporavak

Operacija meniskusa

Operacija meniskusa je medicinski postupak koji se često koristi za lečenje povreda meniskusa u kolenu. Meniskusi su hrskavičasti

pročitaj više »

You cannot copy content of this page

Orthogol najbolje za zglobove dodatak suplement za zglobove tetive kosti hrskavicu glukozamin hondroitin sulfat hijaluron boswellia
orthogol gel najbolji gel za zglobove mišiće ligamente tetive
orthogol gel najbolji gel za zglobove mišiće ligamente tetive
bol u kolenu hrskavica hijaluorn prp injekcija

Važno je ko Vas pregleda i ko daje injekcije za zglobove

🎁 za vas

Dr Dren poklanja

posle primene hijaluronske injekcije

u Dr Dren na poklon potpuno besplatno dobijate ORTHOGOL gel

orto Injekcije, intervencije i pokloni!

3u1 hijaluronske injekcije od 18000 din

PRP inj. regenlab 24 000

 PRP i Hijaluron Cellular matrix 30000 din. 

BMAC za zglobove

POKLON Orthogol gel za datu injekciju

(pregled i stručno davanje su uključeni u akcijsku cenu ograničen broj injekcija, trajanje akcije do utroška planiranih inj.)

pozovite 069 693 640

Dr Dren AKCIJA !

Pokloni i popusti 

proverite ponudu i povoljnosti