Dipitrenova kontraktura

Dipitrenova kontraktura, na engl. Dupuytren’s contracture (palmar fibromatosis) je oboljenje šake koji pogađa i deformiše prste. Prsti gube pokretljivost i dobiju trajno zgrčen ukočen izgled.

Najčešće najpre zahvata domali i mali prst ali može da sispolji i na celoj šaci. U osnovi dolazi do zadebljanja potkožnog vezivnog tkiva dlana i prstiju, stvaraju se vezivne trakice koje deformišu prste i smanjuju im pokretljivost. Ta zadebljanje se medicinski zovu palmarna fibromatoza.

Pogođeni prsti ne mogu da se potpuno isprave, što komplikuje svakodnevne aktivnosti. Kao što su stavljanje ruku u džepove, stavljanje rukavica ili rukovanje. Nije zanemarljiva ni estetska komponenta deformiteta, posebno nekad smeta damama.

dipitrenova kontraktura deformitet prsta

Dipitrenova kontraktura uglavnom pogađa mali i domali prst, a najčešće se javlja kod muškaraca u kasnim srednjim i starijim godinama. Nažalost nema mnogo poznatih mogućnosti kako bi se usporilo napredovanje Dupuitrenove kontrakture.

Mnogi pišu i komentarišu o ovom stanju, to je danas vrlo lako. Međutim jako je mali broj profesionalaca koji se zaista bave tematikom i mogu da pokažu da imaju iskustva u ovoj oblasti.

Pitali smo ortopedskog hirurga prim dr sci D. Radoičića da nam u nastavku teksta odgovori na najbitnija pitanja u vezi ovog stanja i savremenih opcija tretmana.

dipitrenova kontraktura lečenje operacija

Uzroci i faktori rizika za nastanak kontrakture

Zašto nastaje Dipitrenova kontraktura

Ne zna se definitivno šta uzrokuje Dipitrenovu kontrakturu. Veruje se da određeni faktori povećavaju rizik za nastanak.

Faktori rizika: 

 • Starost.  najčešće posle 50 godina.
 • Pol Muškarci imaju veću verovatnoću da razviju Dupuitrena i imaju teže kontrakture nego žene.
 • Preci Ljudi severnoevropskog porekla imaju veći rizik od ove bolesti, ponegde se i zove Vikinška bolest Viking disease.
 • Porodična istorija.
 • Upotreba duvana i alkohola. Pušenje je povezano sa povećanim rizikom, možda zbog mikroskopskih promena unutar krvnih sudova uzrokovanih pušenjem. Unošenje alkohola je takođe povezano sa Dipitrenovom kontrakturom
 • Dijabetes. Pacijenti sa dijabetesom imaju povećan rizik.
 

Dipitrenova kontraktura simptomi i znaci

Dipitrenova kontraktura obično napreduje polako, tokom godina. Stanje obično počinje kao zadebljanje kože na dlanu ruke. Kako napreduje, koža je sve čvršća i manje pokretljiva. Vremenom se pojavljuju i čvorići ispod kože koji obično ne bole.

U kasnijim fazama Dipitrenove kontrakture, deblje i jače trake vezivnog tkiva se formiraju ispod kože na dlanu i mogu da zahvate i prste. Potkožno zadebljalo tkivo obično povlači prste ka dlanu i tako nastaje tipičan zgrčen izgled prstiju. Zahvaćeni prsti ne mogu da se opruže do kraja.

Najčešće su pogođeni domali i mali prst mada i srednji prst takođe može biti u kontrakturi, nešto ređe se viđa na palcu i kažiprstu. Dupuitrenova kontraktura može da se javi na obe šake. Često je na jednoj obično ozbiljnija.

Dijagnoza dipitrena

U većini slučajeva, doktor u Dr Dren Ortopediji postavlja dijagnozu samo na osnovu izgleda šake. Ostali testovi su retko neophodni.

Lekar upoređuje prste i proverava kožu na dlanovima, utvrđuje da li ima vezivnih traka i čvorića kao i koliko kompromituju normalne pokrete.

Lečenje dipitrenove kontrakture

Lečenje dipitrenove kontrakture podrazumeva uklanjanje čvorića i vezivnih traka koje povlače prste ka dlanu. Postoje različite inztervencije i metode kojima se to postiže.

Često se pominje prirodno lečenje dipitrenove kontrakture. Nema jasnih naznaka šta bi to bilo niti jasnih instrukcija kako se radi tako za sada nema nekog značaja. 

Najvećim delom se odnosi na razne postupke i čajeve koji objektivno nemaju neki ,,potencijal,, za uklanjanje razvijene dipitrenove kontrakture.

Uklanjenje čvorića i traka se može uraditi na nekoliko načina. Izbor postupka zavisi od težine vaših simptoma i drugih zdravstvenih problema koje imate.

Nekad su otvorene operacije bile prvi i jedini izbor. Danas na raspolaganju imamo i druge poštednioje opciej sa manje opterećenjem od komplikaciaj i bržim oporavkom.

dipitrenova kontraktura Komplikacije

Dupuitrenova kontraktura može da oteža obavljanje određenih funkcija šake. 

Kako Dipitrenova kontraktura napreduje, ona može da ograniči sposobnost da potpuno otvorite šaku, uhvatite neke predmete, provučete šaku kroz uže prostore, ili da se bavite određenim poslovima.

Dr Dren operacija i uklonjeni čvorići

Dipitrenova kontraktura operacija

Operacija za dipitrenovu kontrakturu se danas zbog napretka drugih tehnika izvodi ređe nego ranije. Ipak ostaje kao opcija tretmana. Glavna prednost hirurgije je to što rezultira potpunijim i u nekim slučajevima trajnim oslobađanjem. Nakon operacije se savetuje fizikalna terapija.

 • Hiruško lečenje odnosno operacija Dipitrenove kontrakture je i dalje opcija za pacijente sa uznapredovalom kontrakturom, ograničenom funkcijom i progresivnom bolešću. 
 • Mnogi pacijenti i kod dugotrajne i ozbiljne Dipitrenove kontrakture gube dragoceno vreme odlaganjem na fizikalnoj terapiji ili primenom drugih neinvazivnih postupaka.
 • Dipitrenova kontraktura u najtežim oblicima se leči operacijom
 • Kao u savremenom svetu gde je ova operacija jednodnevna hirurgija i U Dr Dren se izvodi i to u savremenoj maksimalno bezbednoj lokalnoj anesteziji kao jednodnevno hirurška procedura.
 • Otvorena operacija se danas nešto ređe izvodi, zbog mogućeg većeg rizika za kompliakcije i produženi oporavak
dipitrenova kontraktura uklanjanje iglom aponeurotomija iglom bez operacije

Dipitrenova kontrakture tretman bez operacije

Aponeurotomija iglom dr Radoičić

Zbog brojnih rizika koje nose operacije razvijene su nove minimalno invazivne savremene tehnike za lečenje ovog stanja. 

Dipitrenova kontraktura se danas sve češće tretira injekcijama i oslobađa iglom.

Posebnom tehnikom oobučen iskusan hirurg u Dr Dren odgovarajućim iglama oslobadja fibrozne trake u prstima i dobija se pun pokret.

Intervencija se zove aponeurotomija iglom i u Dr Dren je izvodimo u lokalnoj anesteziji bez zadržavanja posle.

Omogućuje trenutno rešenje koje često može da bude trajno. Priprema je jednostavna, Oporavak je brz a rizici su minimalni.

Iako je metoda značajno bezbednija i ima druge povoljnosti u odnosu na otvorene operacije moguće su komplikacije. 

Uspeh metode i manji procenat šansi za oštećenje drigih tkiva (nerava, tetiva i krvnih sudova šake) zavisi samo od iskustva, znanja i sposobnosti hirurga.

U Dr Dren imamo veliko iskustvo u rešavanju Dipitrenove kontrakture sa najmanjim mogućim rizicima za komplikacije.

Dipitrenova kontraktura lečenje i operacija

Dipitrenova kontraktura lecenje dipitrenova kontraktura operacija cena

Dipitrenova kontraktura fizikalna terapija

palmarna fibromatoza

fibromatosis palmaris

deformitet prstiju ruke

Podelite ako vam se dopalo:

7 Одговор

 1. Postovani doktore, posto zivim u inostranstvu zamolila bih vas za odgovor putem emaila.
  Ja sam imala udes i operisala levi radijus na ruci. Imala sam nazalost dve operacije u kratkom roku u inostranstvu jer je plocica u ruci pukla i sada imam jacu ploču ugradjenu u ruku sa srafovima koji se za godinu dana opet moraju vaditi . Sada je ruka dobro ali odmah posle operacije su mi se pojavila neka zadebljanja i kvrzice na saci u vidu trake za sta je dijagnosticirana dipitrenova kontraktura, Hirurg je rekao da kad krenu da se savijaju prsti dodjem na operaciju,.
  Mene zanima da li se sta moze uciniti i pre nego dodje do savijanja prstiju. Zasad su zadebljanja i kvrzice prisutni a prsti funkcionisu dobro. Ima nekih pet meseci posle operacije kako je proslo. Moram li ja to sto pre odraditi. I ako bih operisala ranije da li bi mi se opet posle vadjenja ploce sa srafovima pojavili isti problemi. Meni to lici da je prva operacija bila losa.
  Zanima me koliko kosta operacija kod vas i koliko traje oporavak sake posle operacije te dipitrenove kontrakture kako bih mogla da se organizujem . Naravno moram sacekati da se stisa ovo sa koronom kako bih mogla doci jer su sad sve onemogucili i otezali.

  Hvala.

  1. Poštovani, za adekvatan odgovor na vaša pitanja u vezi dipitrenove kontrakture potreban je pregled i procena ortopeda.
   Savetujemo da ukoliko ste u inostranstvu, sačekate da se situacija sa coronom smiri, i da onda zakažete pregled kod nas.

   Obzirom da se radi i o prelomu ruke koji je prethodio kontrakturi, ponesite snimke i dokumentaciju koju imate, na pregledu možete da dobijete sve infomacije koje su vam potrebne

   Hvala

   Srdačni pozdrav

   Dr Dren Ortopedija
   telefoni 069 693 640 i 011 407 1522

 2. Odmah nakon operacije ruke posle udesa radius pukao dobila sam bolest dipitrenova kontraktura. Zasad su se javile samo trake I zadebljanja prsti su Jos ok.da li je dobro Odmah operisati. Kolik traje oporavak

  1. Poštovani, kad je u pitanju Dipitrenova kontraktura posebno ako se radi o nejasnoj indikaciji, najbolje je da zakažete pregled kako bi vam doktor odgovorio da li je potrebna intervencija ili ne.

   Hvala
   Srdačni pozdrav
   Dr Dren Ortopedija

  2. Poštovani, kad je u pitanju Dipitrenova kontraktura posebno ako se radi o nejasnoj indikaciji, najbolje je da zakažete pregled kako bi vam doktor odgovorio da li je potrebna intervencija ili ne.

   Hvala
   Srdačni pozdrav
   Dr Dren Ortopedija

 3. Doabr dan
  da li mogu da dođem samo na operaciju dipitrenove kontrakture i da se vratim kući istog dana 200 km od Beograda
  da li mogu da vozim posle i koja je cena za domali prst leve ruke
  Koja je cena operacije dipitrenove kontrakture i kad radi dr Radoičić Dragan?

  Hvala

  Oliver

  1. Poštovani,
   sve operacije dipitrenove kontrakture radimo u lokalnoj anesteziji, nema potrebe da se posle intervencije u Dr Dren zadržavate.

   Što se tiče oporavka posle najbolje je da porauzgovarate sa doktorom. Ukoliko je u pitanju jedan prst za lečenje dipitrenove kontrakture oporavak je brži.

   Kad zakazujete napomenite kod kog doktora želite.

   Hvala
   Srdačni pozdrav
   Dr Dren

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Dr Dren društvene mreže

Popularno

Orthogol gel – deluje protiv bola, ukočenosti i otoka. Sadrži najbolje od prirode za zglobove, hrskavice, tetive i mišiće.

Orthogol kapsule – za čuvanje i povratak pokreta. Sadrže idealno balansiranu kombinaciju najboljih sastojaka za zdravlje zglobova.

Omogućuju optimalan unos preporučenih materija za održavanje zdravlja zglobova.

Kolagen Marina je tečni najbolji hidrolizovani Naticol kolagen sa optimalnom formulom za jedru kožu, sjajnu i gustu kosu i zdrave čvrste nokte

Immunogol kapsule – najbolje za jačanje imuniteta, pre i posle operacija, u toku oporavka ili slabosti.

Budite obavešteni

Prijavite se za naš newsletter

Bez spama, samo obaveštenje ao novim proizvodima i akcijama.

Sadržaj
možda je zanimljivo

skorašnji postovi

You cannot copy content of this page

orthogol gel najbolji gel za zglobove mišiće ligamente tetive
orthogol gel najbolji gel za zglobove mišiće ligamente tetive

Važno je ko Vas pregleda i ko daje injekcije za zglobove

🎁 za vas

Dr Dren poklanja – posle pregleda ili injekcije

u Dr Dren dobijate ORTHOGOL gel

orto Injekcije, intervencije i pokloni!

3u1 hijaluronske injekcije

PRP

 PRP i Hijaluron Cellular matrix 

BMAC za zglobove

POKLON za datu injekciju

(pregled i stručno davanje su uključeni u akcijsku cenu ograničen broj injekcija, trajanje akcije do utroška planiranih inj.)

pozovite 069 693 640

Dr Dren AKCIJA !

Pokloni i popusti 

proverite ponudu i povoljnosti