Osteoartritis - okoštavanje zglobova

Osteoartritis ili okoštavanje je hronična degenerativna bolest koja dovodi do bola, ograničenja pokreta i deformiteta zahvaćenih zglobova. To je je u osnovi propadanje – trošenje zglobne hrskavice i prateće oštećenja zgloba. 

Istraživanja pokazuju da više o 50% starijih od 45 godina ima artritis jednog ili više zglobova. Na sreću većina je bez tegoba ili u početku ima lakše degenerativne promene, koje se vremenom ispoljavaju sa više ili manje tegoba. 

osteoartritis okoštavanje zgloba lečenje iskustva suplementi fizikalna terapija lekovi operacija

Osteoartritis sinonimi

Postoji više termina koji se koriste za opis ovog stanja, zabunu stvara često upoteba termina artoza i artritis. je jedno je propadanja a drugo upala. U ovom slučaju mogu da se koriste oba je kod osteoartritisa ima elemenata i propadanja i hronične upale. Najčešće se koriste:

  • Lat. Osteoartritis – osteoarthritis, Arthrosis, Osteoarthrosis, Arthrosis deformans
  • Engl. Osteoarthritis, Degenerative joint disease (DJD), Wear-and-tear arthritis, Osteoarthrosis
  • Srpski: Okoštavanje zgloba, Degenerativna bolest zglobova, Osteoartitis
  • Med. klasifikacija MKB šifra M19
 

Osteoartritis učestalost i značaj

Osteoartritis tj. okoštavanje najčešća hronična bolest zglobova, je bolest savermenog doba. Pogađa približno 30 miliona ljudi u Evropi, s tim da prevalencija raste s godinama – oko 10% muškaraca i 18% žena starijih od 60 godina pati od ovog stanja. 

Istraživanja predviđaju da će se broj obolelih značajno povećati usled starenja populacije, sa procenom da će do 2050. godine preko 50 miliona Evropljana imati osteoartritis. 

Posebno zabrinjava porast incidence kod mlađih generacija zbog sve učestalije gojaznosti i sedentarnog načina života. Zato jevrlo važno informisati se i na vreme preduzeti preventivne mere.

Pitali smo ortopedskog hirurga prim dr sci med  Radoičića da nam u nastavku teksta odgovori na najbitnija pitanja u vezi ovog stanja.

Kako nastaje osteoartritis

Postoje brojni uzroci i faktori rizika za nastanak artroza. Na neke možemo da utičemo izbegavanje faktora rizika, promenom navika ili terapijom, na neke nažalost ne možemo.

OSLOBODI SE BOLA PRIRODNO

UBLAŽI BOL, OTOK I UKOČENOST

najbolje za zdravlje zglobova

Osteoartritis tipovi

Osteoartritis – artroza je vrlo česta. Proces propadanja i oštećenja koji zovemo osteoartritis je moguć na svakom zglobu. Ipak na nekim zglobovima je osteoartritis češći.

Primarni osteoartritis je degenerativna bolest zglobova koja nastaje bez prepoznatljivog uzroka, dok sekundarni osteoartritis nastaje kao posledica drugog patološkog stanja ili povrede. 

Artroze velikih zglobova Koksartroza gonartroza su najčešće primarne a zanimljivo je da su mnoge druge artroze češće sekundarne. Odnosno nastaju kao posledica nekih oštećenje, povreda, preloma ili oboljenja.

Najčešći tipovi osteoartritisa 

  • Koksartroza: osteoartritis kuka
  • Gonartroza: osteoartritis kolena
  • Rizartroza: osteoartritis palca šake
  • Hallux rigidus: osteoartoza palca stopala
  • Spondiloartroza: osteoartritis kičmenog stuba
  • Osteoartritis ramena: zahvata glenohumeralni zglob
  • Osteoartritis lakta
  • Osteoartritis skočnog zgloba
  • Osteoartritis šake – tipčni su Heberdenovi i Bušarovi čvorići mogu izazvati bol, otok i ograničenu pokretljivost.
 

U najvećem broju slučajeva dijagnostika, tretman i lečenje svih artroza se u najvećem delu podudara.

Osteoartritis Tok bolesti 

Osteoartritis je proces koji u osnovi dovodi do propadanja i trošenja hrskavice. Vremenom osim hrskavice oštećenja se javljaju i na samoj kosti. Kako bolest napreduje stvaraju se i osteofiti odnosno zglobni koštani izraštaji. Zglob se tako deformiše uvećava pa delom odatle potiče izraz okoštavanje zgloba

Hrskavica u zglobu se troši polako, postepeno, ali progresivno. U pojedinim delovima zglobna hrskavica vremenom potpuno nestaje. Kad se to suženje zgloba desi zglob gubi pokret, boli i otiče. Čak kod odmaklih osteoartritisa možemo da osetimo kako npr. koleno ,,škripi,, melje,, pri pokretima umesto da zglobne površine proi pokretu glatko nečujno i bezbolno klizaju.

U finalnoj fazi zglob postaje deformisan, otečen i često značajno ili potpuno gubi pokret.

Osteoartritis je vrlo nepovoljan i loše utiče na opšte zdravlje. Najpre zato što bol u zglobu kolena, kuka, bol u donjem delu leđa usled osteoartritisa umanjuje ili  onemogućuje kretanje i tako dovodi često do slabosti mišića. Umanjeno kretanje dovodi do kardiovaskularnih problema i opšte slabosti.

osteoartritis okoštavanje zgloba lečenje iskustva suplementi fizikalna terapija lekovi operacija

osteoartritis Simptomi

Opšti znaci i simptomi kao i tok bolesti su gotovo identični za sve zglobove. Ipaka postoje i određene specifičnosti koje se viđaju samo kod određenih zglobova.

Glavni opšti simptomi svih osteoartritisa:

  • bol u zglobu
  • otok
  • ograničena pokretljiost
  • koštani izraštaji osteofiti
  • subhondralna skleroza – okoštavanje zgloba.
 

Osteoartritis kolena simptomi:

 

Osteoartritis kuka simptomi:

  • bol u kuku i posebno bol u preponi
  • ograničeni pokreti posebno rotacije u kuku
  •  otežan hod, često hramanje ili šepanje
  • upotreba pomagala
  • skraćenje noge

Osteoartritis dijagnoza

Dijagnoza osteoartritisa postavlja se na osnovu simptoma, i odgovarajućih snimanja i ispitivanja.

Najčešće je od snimaka dovoljan rendgen snimak zgloba gde postoji sumnja na postojanje OA.

Ne postoje specifična laboratorijska ispitivanja za okoštavanje, ali često uradimo opšta laboratorijska testiranja u sklopu pregleda i planiranja terapije.

Ponekad, posebno pri planiranju operacija kod težih slučajeva osteoartroza se koriste i dodatne analize i snimanja kao CT ili MR.

kako osteoartritis izgleda na snimku

Radiološki – rendgenološki tipični znaci svih osteoartroza  – gonartrozakoksartroza i sl. su:

  • suženje zglobnog prostora (usked gubitka visine debljine hrskavice)
  • subhondralna skleroza (pojačano okoštavanje zgloba jačanje kosti ispod oštećene hrskavice)
  • osteofiti (koštani izraštaji po obodu zgloba)
  • ciste nekad se vide i koštane osteoartrotične ciste

Osteoartritis lečenje

Lečenje osteoartritisa u osnovi može da bude na dva načina neoperativno i operativno

Postoje broje opcije i potrebno je pažljivo planiranje u zavisnosti od stepena oštećenja hrskavice odnosno stadijuma artroze. Prednost treba da imaju modaliteti lečenja koji će zaustaviti napredovanje artroze. 

Lečenje u ranoj fazi obuhvata niz nehirurških metoda. Sprovodi se sa idejom da olakša tegobe i da spreči razvoj daljih oštećenja, 

lekovi i injekcije

  1. Analgetici i nesteroidni antiinflamatorni lekovi (NSAIL): Ovi lekovi smanjuju bol i upalu. Najčešće ibuprofen, diklofen i sl. Međutim imaju određene neželjene efekte kojih se treba čuvati.
  2. Kreme i gelovi : Krema ili gelovi sa analgetskim i antiimflamatornim sastojcima mogu pomoći u smanjenju bola – ORTHOGOL gel
  3. Orto injekcije : Ove injekcije se primenjuju direktno u zglob kako bi se smanjila upala i bol. Postoji više vrsta: hijaluronske, PRP, matične ćelije, blokade i dr.
 

Fizikalna terapija PRIRODNE I ALTERNATIVNE METODE

  1. Fizioterapija i vežbe: Specifične vežbe koje jačaju mišiće oko zgloba i poboljšavaju pokretljivost mogu značajno smanjiti simptome OA.
  2. Akupunktura: Neke studije pokazuju da akupunktura može smanjiti bol i poboljšati funkciju kod pacijenata sa OA.
  3. Terapija toplim i hladnim oblogama: Naizmenično korišćenje toplih i hladnih obloga može pomoći u smanjenju bolova i upale.
  4. Zdrava ishrana i dijeta – smanjenje telesne težine odnosno održavanje preporučene težine sprečiće dalja oštećenja
  5. Redovna fizička aktivnost – u skladu sa godinama i sposobnostima je od vitalnog značaja
  6.  Ortoze – u nekim slučajevima se preporučuju posebno razvijene ortoze, pomagala, za artroze, najčešće se primenjuju kod gonartroza.

Suplementacija

  1. Glukozamin i hondroitin sulfat: Ovi suplementi se često koriste za podršku zdravlju hrskavice i smanjenje simptoma osteoartritisa. Istraživanja pokazuju dobre rezultate, neki pacijenti prijavljuju poboljšanje. Čak ih lekarska reumatološka udruženje preporučuju kao prvu liniju terapije za okoštavanje.
  2. Omega-3 masne kiseline: Ove masne kiseline imaju antiinflamatorna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju simptoma OA.
  3. Vitamin D i kalcijum: Ovi suplementi su važni za zdravlje kostiju i mogu biti korisni za pacijente sa OA, posebno kod onih sa nedostatkom vitamina D.
 

Kombinacija ovih modaliteta može pružiti optimalno olakšanje simptoma za pacijente sa osteoartritisom. Pre početka bilo koje terapije, savetuje se konsultacija sa stručnjakom kako bi se odabrala najpogodnija opcija za individualne potrebe pacijenta. 

Ortobiološke metode

Uskorije vreme imamo na raspolaganju i nove metode regenerativne medicine. Odnosno danas su nam dostupne i često ih sa uspehom primenjujemo i ortobiološke metode za tretman i usporavanje osteoartritisa nekih zglobova. 

Kad su adekvatno odabrane i individualno prilagođene pacijentu mogu da budu vrlo uspešne. Najveća prednost je što praktično nema neželjenih efekata.

osteoartritis okoštavanje zgloba lečenje iskustva suplementi fizikalna terapija lekovi operacija

osteoartroza Operacija zgloba

Operacija zgloba u lečenju osteoartroza je neophodna kad sve druge mere nisu i ne mogu da dovedu do poboljšanja. Obično su to finalni stadijumi osteoartritisa kad su bolovi i ograničenje pokreta takvi da onemogućuju redovne aktivnosti.

Postoje dve vrste operacija a to su:

  • prezervacione metode kad se trudimo da sačuvamo zglob i pokret bez zamene (npr. osteotomije kao HTO za kolena)
  • operacije zamene zgloba artroplastike i
  • ukočenja artrodeze zgloba.
 

Kad je potrebna operacija kod težih osteoartritisa kuka, kolena, ramena i sl. onda to danas  podrazumeva najčešće zamenu kuka i kolena, ramena i sl. endoprotezama. To su danas jako uspešne i često izvođene operacije.

Zapravo najčešći razlog ugradnje totalne endoproteza zglobova je uznapredovala artroza kuka ili kolena.

U Dr Dren možemo da vam ponudimo sve opcije ugradnje kuka i kolena svim savremenim implantatima i savremenim pristupima u operaciji i ubrzanoj rehabilitaciji i oporavku.

Kod svih bolnih sindroma pa i kod bola u kuku, kolenu, kod artroza, artritisa zglobova fizikalna terapija je nezamenljiva i neizostavna.

Fizikalna terapija podrazumeva sve postupke od samostalnog vežbanja i istezanja do primene neke od brojnih terapijskih aparata i opreme.

Na artrozama i oporavku posle operacija artroza moguće je primeniti gotovo svu paletu savremenih opcija fizikalne terapije.

Na linku ispod navodimo i upoznajemo vas sa nekim od najpoznatijih fizikalnih i drugih opcija, za ublažavanje tegoba. Primenjuju se u slučajevima koji nisu za operativno lečenje ili kada se ono iz različitih razloga odlaže.

Trošenje hrskavice artritis i artroza kako da sačuvamo zglobove, šta je to prp terapija i hijaluronska kiselina za zglobove, suplementi za zglobove…

Super Popu odgovara Dr Radoičić radio super FM 107.9 čitav razgovor je dostupan na https://www.youtube.com/watch?v=Amuzd… 

Dr Radoičić preporučuje 

ORTHOGOL kapsule i

ORTHOGOL gel

OSLOBODI SE BOLA PRIRODNO

UBLAŽI BOL, OTOK I UKOČENOST ZGLOBA

uBRZAJ OPORAVAK!

Podelite ako vam se dopalo:

25 Одговор

  1. Повратни пинг: Punkcija zgloba – artrocenteza - Dr Dren
  2. Повратни пинг: Sinovitis kolena i voda u kolenu - Dr Dren
  3. Повратни пинг: Cellular Matrix Ortopedija - Dr Dren
  4. Dobar dan imam osteoartritis doktor reumatolog mi je preporučio Orthogol da li smem da pijem 4 dnevno umesto dve

    hvala puno za odgovor

    1. Poštovani, znamo da je Orthogol česta preporuka ortopeda, reumatologa i fizijatara,
      preporučena doze je po jedna kapsula ujutru i uveče, ili 2×1, i to je način unosa koji obezbedjuje najbolju i najbezbedniju resorpciju glukozamina, hondroitina, hijalurona, bosvelije i vitamina za zdravlje zglobova i hrskavice i olakšanje u usporenje trošenja kad imate osteoartritis.

      Srdačni pozdrav

  5. Повратни пинг: Meniskus kolena - Dr Dren
  6. Poštovani,
    imam ja sam 1950. god. dijagnoze su coxarthrosis M16 i gonarthrosis bil M17
    preporučena mi je operacija kolena i rečeno da će i kukovi biti za operaciju uskoro, ali da mogu da primim injekcije za zglobove
    Da li koksartroza i gonartroza mogu da se leče inekcijama za hrskavicu i da li mogu da dobijam u kolena i kukove u isto vreme istog dana
    Da li mogu da očekujem popust ako se odlučim za inekcije za oba kuka i oba kolena

    Hvala Marija

    1. Poštovani,
      kad su u pitanju artroza kolena i artroza kuka tojest koksartroza i gonartroza postoje i često se primenjuju injekcije za ova stanja.
      daju se direktno u zglobove i često ih koristimo u Dr Dren ortopediji.

      Mogu da se daju istovremeno i u kuk i koleno.
      Popust se podrazumeva za veći broj zglobova ili primena. A često imamo i akcije za injekcije za zglobove.

      Najbolje je da zakažete pregled kod nas, ponesite snimke kolena i kuka (mr, rtg) ukoliko ih imate.

      Na pregledu dobijate sve informacije u vezi gonartroze ili koksartroze, kao i najbolji plan lečenja i oporavka.

      Hvala
      Srdačni pozdrav
      Dr Dren

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Dr Dren društvene mreže

Popularno

Orthogol gel – deluje protiv bola, ukočenosti i otoka. Sadrži najbolje od prirode za zglobove, hrskavice, tetive i mišiće.

Orthogol kapsule – za čuvanje i povratak pokreta. Sadrže idealno balansiranu kombinaciju najboljih sastojaka za zdravlje zglobova.

Omogućuju optimalan unos preporučenih materija za održavanje zdravlja zglobova.

Kolagen Marina je tečni najbolji hidrolizovani Naticol kolagen sa optimalnom formulom za jedru kožu, sjajnu i gustu kosu i zdrave čvrste nokte

Immunogol kapsule – najbolje za jačanje imuniteta, pre i posle operacija, u toku oporavka ili slabosti.

Budite obavešteni

Prijavite se za naš newsletter

Bez spama, samo obaveštenje ao novim proizvodima i akcijama.

Sadržaj
možda je zanimljivo

skorašnji postovi

bol u kuku i nozi bolovi u kuku i preponi prirodno lečenje bol u kuku i debelom mesu

Bol u kuku

Bol u kuku može da bude izazvan oštećenjima i povredama kuka ali i okolnih tkiva i regija. Oštećena

pročitaj više »

You cannot copy content of this page

orthogol gel najbolji gel za zglobove mišiće ligamente tetive
orthogol gel najbolji gel za zglobove mišiće ligamente tetive

Važno je ko Vas pregleda i ko daje injekcije za zglobove

🎁 za vas

Dr Dren poklanja – posle pregleda ili injekcije

u Dr Dren dobijate ORTHOGOL gel

orto Injekcije, intervencije i pokloni!

3u1 hijaluronske injekcije

PRP

 PRP i Hijaluron Cellular matrix 

BMAC za zglobove

POKLON za datu injekciju

(pregled i stručno davanje su uključeni u akcijsku cenu ograničen broj injekcija, trajanje akcije do utroška planiranih inj.)

pozovite 069 693 640

Dr Dren AKCIJA !

Pokloni i popusti 

proverite ponudu i povoljnosti