Prelom skočnog zgloba od povrede do oporavka

prelom fractura skočnog zgloba

Prelom skočnog zgloba je najčešći prelom noge. U poslednjim decenijama sa porastom interesovanja za aktivnijim životnim stilovima značajno raste incidenca ovih povreda. U skladu sa tim postoji veliko interesovanje za što bolji tretman i brži oporavak

Najveći broj ovih preloma može uspešno i bezbedno da se leči ali i operiše, ukoliko je to potrebno. Rutinski te prelome operišemo u lokalnoj anesteziji u jednodnevnoj hirurgiji bez dana ležanja u bolnici. 

U Dr Dren pratimo i primenjujemo najsavremenija saznanja i najmodernije implantate i hirurške tehnike.  

Pitali smo ortopedskog hirurga dr Radoičića da nam u nastavku teksta odgovori na najbitnija pitanja u vezi tretmana ove povrede.

Prelom skočnog zgloba lečenje

prelom skočnog zgloba maleolarni oporavak lečenje

Prelom skočnog zgloba je relativno česta povreda. U određenom broju slučajeva za uspešno lečenje preloma skočnog zgloba je neophodna operacija. Za neke prelome skočnog zgloba je neoperativno lečenje gipsom takođe dobra opcija.

U Dr Dren smo često u prilici da lečimo prelome skočnog zgloba i stopala. Od najjednostavnijih za koje je dovoljan gips do najkompleksnijih operacija preloma skočnog zgloba.

Drugo mišljenje u vezi preloma

Nekad nam se javljaju pacijenti sa prelomima skočnog zgloba radi drugog mišljenja ili dodatnog tretmana. Budući da su u pitanju vrlo česte povrede imamo izuzetno iskustvo u rešavanju primarnih povreda. Ali takođe i svih vrsta komplikacija posle preloma skočnog zgloba (odnosno popularno fractura trimalleolaris i fractura bimalleolaris ili trimaleolarni i bimaleolarni prelom). Bilo da su prelomi zgloba sa ili bez luksacija, mekotkivnim defektima i drugim otežavajućim okolnostima. Takođe i u slučajevima nezarastanja, pseudoartroza, infekcije, osteomijelitisa, različitih deformiteta i ostalih neželjenih stanja.

Savremeni pristup tretmanu preloma

Kad se prelom desi ukoliko je potrebna operacija preloma skočnog zgloba, bolje je planirati i izvesti je pre nego kasnije. 

Savremene preporuke su da se svi prelomi skočnog zgloba operišu bolje pre nego kasnije, u lokalnoj regionalnoj anesteziji kao jednodnevne intervencije.

Postoje i situacije odnosno tipovi kompleksnih povreda skočnog zgloba kad je bolje da se sačeka određeno vreme pre operacije. Posebno ukoliko su ugrožena meka tkiva u regiji skočnog zgloba. Zato je neophodno da procenu za vreme operacije izvede ortoped koji ima adekvatna znanja.

Dijagnoza preloma skočnog zgloba

Dijagnoza počinje pregledom.

Klinički pregled kod ovih preloma ukazuje na otoki bolnost obično perimaleolarno. Praćen limitiranim pokretima i/ili deformitetom skočnog zgloba. Obavezni su AP i lateralni rtg snimci, ili ankle serija. Rtg procena obuhvata medijalnu i superiornu zglobnu liniju (4mm ili manje od 1mm razlike). 

Zatim talarni tilt <5mm, talokruralni ugao od 80 do 150. Tibiofibularno preklapanje u svim projekcijama treba da je >1mm. Anatomska repozicija je od izuzetne važnosti obzirom da talar shift od 1mm redukuje zglobnu kontaktnu površinu za 40%. Što je od izuzetnog značaja obzirom da neoptimalno lečeni prelomi daju kasnije velike probleme – posttraumatska artroza.

Ponekad je potreban i CT skener snimak skočnog zgloba.

Prelom skočnog zgloba lečenje

Postoje dva osnovna pristupa lečenju ovih preloma. To su neoperativno lečenje gipsom, plastičnim ili običnim. I za prelome koji ne mogu da se ,,nameste,, preostaje operativno lečenje.

U slučaju otvorenih preloma , po stabilizaciji mekih tkiva preduzima se definitivno neoperativno ili operativno lečenje.

Ciljevi lečenja su anatomska repozicija artikularnih površina. Potom koštano zarastanje, rano pokretanje i restauracija funkcije.

Nedislocirani prelomi jednog maleolusa (češći lateralnog) bez talarnog shifta, su obično stabilne povrede koje se uspešno tretiraju potkolenim gipsom ili ortozom. Gips u trajanju od 6 nedelja. Ima dokaza da je u slučaju izolovanog dislociranog preloma medijalnog maleolusa nekad operativna repozicija i fiksacija bolja opcija od gips imobilizacije.

Dislocirani bi- i trimaleolarni prelomi, kao unimaleolarni prelomi sa evidentnom povredom dijastazom sindesmoze su obično nestabilni prelomi. Oni se tretiraju se operativno ORIF-om. Mada u određenim slučajevima gde postoje kontraindikacije za operativnim pristupom lečenje može da se nastavi repozicijom i gips imobilizacijom.

Operativno lečenje se najčešće izvodi pločicama i zavrtnjevima. Obično je neophodna i fiksacija tibiofibularne sindesmoze jednim zavrtnjem. Ili danas posebnim implantom endobutton-om, nekad je potrebna i rtg intraoperativna verifikacija pozicije.

prelom noge gips operacija
prelom nameštanje preloma
prelom maleolarni postavljanje gipsa

prelom fractura skočnog zgloba Oporavak može da bude izazovan

Prelom skočnog zgloba oporavak i rehabilitacija

Oporavak posle preloma skočnog zgloba može da bude izazovan a ponekad i da potraje duži vremenski period.

Osnovni preduslov za brz i pun oporavak posle preloma skočnog zgloba je primarno adekvatno lečenje gipsom ili operacija.

Postoje brojni protokoli za rehabilitaciju preloma skočnog zgloba.

Posle skidanje gipsa sa noge stopalo posebno skočni zglob mogu da budu malo ili više ukočeni.  Moguće je oticanje i poremećaj lokalne cirkulacije. Lokalna aplikacija gela kao što je ORTHOGOL takođe može da ublaži tegobe i olakša oporavak posle skidanja gipsa.

 Vežbe posle preloma pomažu poboljšanju pokreta i funkcije povređenog zgloba. Najvažnije je da pratite savete ortopeda i fizijatra.

Prelom skočnog zgloba operacija

U Dr Dren operacije preloma skočnog zgloba radimo kao jednodnevnu intervenciju i vrlo često u najbezbednijoj lokalnoj anesteziji. Bilo da se radi o operaciji svežeg preloma ili o nesaniranom prelomu. Ili kod razvijenih komplikacija nakon prethodnog lečenja preloma. 

Ukupno zadržavanje za operaciju preloma u Dr Dren je nekoliko sati.

Primenjujemo moderne implantate i minimalno invazivne tehnike koje omogućuju nekad i da ne postavljamo imobilizaciju. Odnosno ako je primenjujemo kraće traje, što utiče na brži oporavak.

prelom skočnog zgloba operacija u lokalnoj anesteziji
prelom skočnog zgloba operacija u lokalnoj anesteziji osteosinteza skočnog zgloba pacijent sve vreme budan i izlazi odmah posle intervencije

Oporavak i rehabilitacija posle preloma skočnog zgloba

Za najbolji ishod operaciju preloma treba izvesti što ranije, ukoliko se operacija iz različitih razloga radi odloženo dolazi do određenih poteškoća. Mada i to uspešno može da se reši uz eventualne dodatne hiruške postupke tokom operacije.

Tačan vremenski okvir za fizikalnu terapiju i vrstu propisanih vežbi se prilagođava individualno.

Plan rehabilitacije zasnivaće se na obimu i tipu povrede, primenjenoj operativnoj tehnici kao i  zdravstvenom stanju i vašim potrebama i očekivanjuma. Kompletan oporavak i povratak na nivo aktivnosti pre povrede obično traje od nekoliko nedelja do  6 i više meseci.

Ako je samo skočni zglob povređen od izuzetnog značaja je da savladate kretanje sa štakama i da budete aktivni i da se krećete koliko je to moguće.

Operacije preloma skočnog zgloba u poslednje vreme izvodimo sve češće. Praćeno brzom i uspešnom rehabilitacijom.

Ako ste profesionalni sportista operativni i postoperativni tok vam individualno prilagođavamo. U skladu sa očekivanim povratkom i naprezanjima koja vas očekuju na terenu. 

Komplikacije preloma skočnog zgloba

Kod neadekvatno lečenih preloma skočnog zgloba komplikacije se često javljaju. One mogu da budu značajne. Rane komplikacije su najčešće usporeno zarastanje postoperativne rane, infekcije rane, osteomijelitis, neurom ili oštećenja suralnog nerva. 

Kasne su nezarastanje, dijastaze sindesmoze, hronični bolovi, kontrakture, nestabilnost, posttraumatska artroza skočnog i često subtalarnog zgloba (zglob između petne i skočne kosti). 

Artrodeza – ukočenje skočnog zgloba je nekad neophodna kao finalna mera lečenja u oko 5% slučajeva. Artroplastike odnosno zamene skočnog zgloba se izvode relativno retko.

Prelom skočnog zgloba Prelomi skočnog zgloba mogu da budu vrlo teške povrede. Za neke je dovoljan gips a za neke je potrebna operacija. Najvažnija je dobra procena. Nekad se dobrim gipsom izbegne operacija i mogući rizici, a nekad se dobrom operacijom izbegnu loše posledice nezarastanja i lošeg zarastanja. U Dr Dren ortopediji se trudimo da svakom prelomu posvetimo individualnu pažnju i da uradimo šta je najbezbednije i najoptimalnije. Kad radimo operacije preloma skočnog zgloba izvedimo ih u najbezbednijoj anesteziji, bez zadržavanja posle. 

Ukupno za sve osteosinteze preloma skočnog zgloba provodite samo nekoliko sati kod nas. Posle intervencije u narednih nekoliko dana i nedelja imamo par kontrola, kako bi sve ispratili do uspešnog zarastanja i oporavka. 

Dr Dren Ortopedija ☎️+381 11 4071522 ☎️+381 69 693 641 @DrDrenOrtopedija 

Prelomi skočnog zgloba mogu da budu lakši i teži, za neke je najbolja opcija operacija. Operacije preloma skočnog zgloba obično treba izvesti što pre ili u razumnom roku. 

U Dr Dren ortopediji sve operacije preloma siočnog zgloba možemo da izvedemo u najbezbednijoj lokalnoj anesteziji, bez zadržavanja posle. (Nije u pitanju ni opšta niti spinalna niti epiduralna anestezija posle kojih morate da provedete duže vremena u bolnici).

Ukupno za operacije preloma skočnog zgloba provodite samo nekoliko sati kod nas. Potom vas u narednom periodu očekuje još nekoliko brzih kontrola.

Podelite ako vam se dopalo:

11 одговора

 1. Poštovani moj otac ima 69 godina, nismmo iz Beograda ali možemo da dođemo do vas u pitanju je prelom skočnog zgloba ,,fractura bimaleolaris cruris dex,,
  prvo je stavljen gips, posle devet dana je doktor rekao da nije dobro, a drugi doktor kod kog smo bili juče kaže da nije bilo dobro od početka da je to za operaciju od starta. Ali nije ga operisao jer je rizičan za anesteziju.
  Otac pije sintrom i lekove za srce. Sada prima injekcije i sa gipsom leži.

  obraćam se vama za cenu operacije
  Koliko kod vas košta operacija za tu dijagnozu preloma, da li je moguća lokalna anestezija ?
  Koliko se ostaje u bolnici ?
  hvala na odgovoru

  1. Poštovani, često imamo u praksi slučajeve preloma skočnog zgloba sa sličnim okolnostima.

   Svaki prelom skočnog zgloba možemo da uradimo u lokalnoj anesteziji, imamo iskustvo u pripremi i operacijama pacijenata koji uzimaju antikoagulantnu terapiju, tako da to obično nije prepreka za operaciju kod nas.

   Prelom skočnog zgloba operacija cena kreće od 150000 din. Obično posle operacije preloma skočnog zgloba u Dr Dren nema potrebe za zadržavnjem, sve je jednodnevna hirurgija.

   Za ostale detaljne informacije u vezi pripreme i operacije skočnog zgloba najbolje je da nas nazovete.

   Hvala
   Srdačni pozdrav
   Dr Dren

 2. Postovani,
  Imam 60 godina
  U avgustu sam imala prelom desnog skočnog zgloba i bila u gipsu šest nedelja.
  Imala sam terapije magnet, dio dinamiku, interferentne struje, elektro forezu i lampe. Oporavak je jako sporo tekao jer imam Lumbo isijalgiju na levoj nozi a sav oslonac je trebao da bude na njoj. Morala sam da skakucem na levu nogu tako da sam je opteretila maksimalno.
  Desna noga je prilično dobro prošla ali ova leva nikako da me pusti. Od kolena do prstiju me je uhvatilo i ne pušta. Cirkulacija je i dalje otežana.
  Noge se nekad ohlade a nekad upale.
  Hodam i dalje sa jednim stapom ali po nekih 120 koraka pa odmorima i tako napravim za desetak minuta sa pauzama 500 -700 koraka. U toku dana prednjem do 2000 koraka tj nekih 1,5 km, vozim sobni bicikl 7-8 min i mašinu za šivenje oko tri minuta. Vežbe za stopala i isijalgiju radim redovno.
  Molim za savet i komentar dokle će mi se paliti i laditi noge i šta da radim.

  1. Poštovani, opisali ste zanimljiv slučaj i postavili brojna pitanja.

   Međutim ne možemo da vam odgovorimo do kad će vam se ,, paliti laditi ,, noge jer jedini način da vam doktor odgovori je da vas pregleda, i da nakon uvida u vaš skočni zglob i snimke nakon preloma skočnog zgloba da mišljenje i odgovore.

   Hvala
   Srdačni pozdrav
   Dr Dren

 3. Poštovani,

  Obraćam Vam se sa molbom za pregled dokumentacije dostavljene u prilogu
  evo i linka za slike

  https://gofile.io/?c=1duI3Y

  Kao što možete vidjeti iz otpusne liste, moj prijatelj je doživio pad sa visine, prilikom koga je polomio obije noge u predjelu skočnog zgloba.
  Nakon završetka operativnog zahvata i odrađenih fizikalnih vježbi u Podgorici i Igalu uspio je da vrati funkciju nogu i da prohoda.

  Problem je što mu je operisana noga (desna noga u kojoj su bile ugrađene žice) zarasla “ukrivo“, pa mu se prilikom hodanja stopalo uvija ka unutra i na taj način stvara pritisak na članak desne noge (spoljni dio članka).
  Takođe, u prilogu dostavljam i CT nalaz.
  Nakon pregleda CT nalaza od strane doktora u Podgorici rečeno mu je da će morati da mu urade totalno ukočenje (fiksaciju) skočnog zgloba.

  Molio bih Vas da pogledate dostavljene snimke i date mi savjet da li je ukočenje zgloba jedino rešenje ili postoji još neka varijanta?
  Takođe Vas molim za informaciju da li se na Vašoj klinici može odraditi potrebna operacija i koliko bi koštali troškovi navedene operacije?

  U iščekivanju Vašeg odgovora, srdačno Vas pozdravljam.

  Marko Maraš
  Podgorica

  1. Poštovani,
   budući da se obraćate u ime prijatelja,

   jedino što možemo ovim putem da vam odgovorimo je da je doktoru kom smo prosledili snimke sve jasno i da može da se uradi operacija u Dr Dren.

   Sve ostale informacije u vezi stanja, cena, operativnih opcija i ostalih detalja vaša prijatelj može da dobije na pregledu.

   Ukoliko želite možete da zakažete da zakažete telefonom

   Hvala

   Srdačni pozdrav

   Dr Dren Ortopedija

   telefon 069 693 640

 4. koliko košta operacija za prelom skočnog zgloba
  ,,fraktura bimaleolaris lux,, pavijent je u bolnici ali je stavljen gips i rečeno je da je za operaciju ali da treba da razmisli
  koliko košta operacija za tu duijagnozu koliko košta posle fizikalna terapija i koliko treba dana da li mora na fizikalnu terapiju posle operacije kod vas ili može gde živi jer nismo blizu
  hvala

  1. Poštovani,
   operacija preloma skočnog zglob a u Dr Dren za neke najčešće tipove preloma cena ide od 120000 dinara. Međutim operacije stari, komplikovanih ili inicijalno neuspešno operisanih preloma mogu da koštaju više. Najbolju i kompletnu informaciju dobijate na pregledu. Za uspešan oporavak je uslov dobra operacija za to je nephodan pravi stručnjak.
   Fizikalna terapija posle preloma skočnog zgloba ima značajno mesto u oporavku.
   Ali da vam odgovorimo ne morate kod nas na fizikalnu već možete i u svom mestu ili u nekoj banji npr.. Od našeg doktora dobijate sve preporuke u vezi postoperativnog ponašanja kao i terapije.

   Najbolje je da zakažete pregled i da na pregledu dobijete misljenje u vezi stanja i procene tretmana. Broj telefone je 011 407 1522 i 069 693 640

   Hvala
   Srdačni pozdrav
   Dr Dren

 5. Imao sam pad sa visine i prelom skočnog zgloba. Posle operacije nosio sam gips 12 sedmica. Posle skidanja gipsa doktor mi je dao uput na produženo stacionarno lečenje u banju Slatina Dr. Zotović B. luka. Ali zbog nastale situacije Corona virusa odlazak na rehabilitaciku mi je onemogućen. MOLIM Vaš SAVJET pošto nevidi izlaz iz ove situacije i nevidim bilo kakav oporavak zglob mi otiče tesko se krećem sa štaka a povremeno imam bolove. Rana je zarasla. Pozdrav Velimir R. SRPSKA

  1. Poštovani,
   postoji više tipova preloma skočnog zgloba, u zavisnosti od povrede razlikuje se i tretman.
   Bez pregleda sa snimcima pre i posle ne možemo da vas posavetujemo adekvatno.

   Hvala
   Srdačni pozdrav Dr Dren Ortopedija

   1. Hvala vam mogu li da vam pošaljem snimke i mišljenje doktora sa otpusnom listom iz bolnice. Na koji način to mogu da vam pošaljem. Unapred vam se zahvaljujem. Pošto sad nisam u mogućnosti da dodajem na pregled zbog trenutne situacije. Pozdrav.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Sadržaj

Dr Dren društvene mreže

popularno

Budite obavešteni

Prijavite se za naš newsletter

Bez spama, samo obaveštenje ao novim proizvodima i akcijama.

možda je zanimljivo

skorašnji postovi

mortonov neurom bol u stopalu

Mortonov neurom

Mortonov neurom ili Mortonova bolest je bolno uvećanje nerva u prednjem delu stopala. Mortonov neurom je bolno uvećanje

pročitaj više »

You cannot copy content of this page

najbolje za zglobove

Orthogol kapsule i gel

orthogol gel najbolji gel za zglobove mišiće ligamente tetive
orthogol gel najbolji gel za zglobove mišiće ligamente tetive

Važno je ko Vas pregleda i ko daje injekcije za zglobove

🎁 za vas

Dr Dren poklanja – posle pregleda ili injekcije

u Dr Dren na poklon potpuno besplatno dobijate ORTHOGOL gel

orto Injekcije, intervencije i pokloni!

3u1 hijaluronske injekcije od 18000 din

PRP inj. regenlab 24 000

 PRP i Hijaluron Cellular matrix 30000 din. 

BMAC za zglobove

POKLON Orthogol gel za datu injekciju

(pregled i stručno davanje su uključeni u akcijsku cenu ograničen broj injekcija, trajanje akcije do utroška planiranih inj.)

pozovite 069 693 640

Dr Dren AKCIJA !

Pokloni i popusti 

proverite ponudu i povoljnosti