Prelomi podlaktice Prelom ruke

Prelom podlaktice je relativno česta teža povreda ruke. Podlaktica je specifična i kompleksna anatomska regija od izuzetnog značaja za funkciju ruke i sake. Postoje dve kosti u podlaktici radius i ulna. Učestvuju u zglobu lakta u ručnom zglobu.

Zato što sa drugi kostima čine dva važna zgloba ruke, ukoliko se prelomi podlaktice ne leče ili ne operišu adekvatno mogu da imaju brojne neželjene posledice. Najčešće u vidu ograničenih pokreta, deformiteta, nestabilnosti ili hroničnih bolova.

prelom podlaktice gips operacija fraktura radiusa i ulne lečenje komplikacije

Prelom podlaktice lečenje

Postoji vise tipova preloma podlaktice, mogu da se tretiraju imobilizacijom – gipsom ili ortozama ili operacijama. Od pravilne procene i dobro izabranog i sprovedenog lečenja zavisi i rezultat odnosno funkcija ruke nakon povrede preloma podlaktice.

Kod dece je najčešće dovoljna adekvatna repozicija i imobilizacija gipsom, dok je za određene, dislocirane, prelome kod odraslih u gotovo svim slučajevima operacija preporučeni vid lečenja.

Česta je zabluda, a sreće se i nemali broj medicinskih profesionalaca koji u to veruje, da samo prelomi obe kosti podlaktice moraju da se operišu, dok je za prelom jedne kosti dovoljan gips.

Nekad je to tačno ali zavisi od procene ortopeda. Budući da i prelom jedne kosti podlaktice često dovodi do određenih pomeranja u zlobu lakta i ručnom zglobu i ponekad se neadekvatno lečen prelom jedne kosti podlaktice komplikuje kao pseudoartroza odnosno hronični nezarasli prelom. Naknadne odložene operacije su u tom slučaju izazovnije i sa vise rizika.

prelom podlaktice fractura antebrachii fraktura ruke radiusa i ulne lečenje operacija oporavak

Gips za prelom podlaktice

Za neke prelome podlaktice bez velikohg pomeranja tj. dislokacije i naročito za prelom podlaktice kod dece moguće je lečenje gipsom.

Adekvatno postavljanje gipsa za prelom podlaktice je od ključne važnosti za zarastanje kosti, i zahteva preciznost i pažnju. 

Prvo se povređena ruka postavlja u pravilan anatomski položaj, a zatim se nanosi meki sloj zaštitnog materijala, poput pamučne vate ili specijalne gips podloge, kako bi se sprečilo oštećenje kože. Nakon toga, gips običan ili plastični se nanosi ravnomerno. Treba voditi računa da ne bude previše zategnut kako bi se izbeglo ometanje cirkulacije. 

Posebnu pažnju treba obratiti na prvi period nakon postavljanja gipsa, jer oticanje može uzrokovati nelagodnost ili bol. 

Kontrola gipsa je od suštinskog značaja i uključuje redovne preglede kod lekara radi praćenja zarastanja, kao i provere da li postoje znakovi infekcije, kao što su crvenilo, neprijatan miris ili povišena temperatura na mestu gipsa. Takođe, pacijent treba da prati osećaj u prstima i boju kože, jer bilo kakve promene mogu ukazivati na poremećaj cirkulacije, što zahteva hitnu medicinsku intervenciju.

Operacija preloma podlaktice

Danas su razvijene brojne minimalno invazivne tehnike ali i savremeni anatomski implantati. Što sve omogućava (normalno ukoliko doctor zna šta radi) restauraciju prelomljene kosti i zgloba uz minimalne rizike za dodatna oštećenja. 

Za vrhunski postoperativni ishod neophodna je anatomska repozicija prelomljene kosti i čvrsta fiksacija implantatima. To se postiže uz odgovarajuću pažljivu hiruršku tehniku i dobre implante. To je danas moguće primenom savremenih implntata najčešće odgovarajućih čeličnih ili još bolje titanijumskih – pločica i zavrtnjeva.

Za uspeh operativnog lečenje je jako bitno proteklo vreme od preloma, kasno ili odloženo operativno lečenje iziskuje ponekad dodatna napore i umanjuje šanse za vrhunski rezultat.

prelom podlaktice fractura antebrachii fraktura ruke radiusa i ulne lečenje operacija oporavak

Prelom podlaktice komplikacije

Komplikacije ovih preloma su moguće i kod lečenja gipsom kao i kod operacija.

Komplikacije lečenja preloma podlaktice samo gipsom

Kada se prelom podlaktice leči isključivo nošenjem gips imobilizacije tokom dužeg perioda, moguća je pojava komplikacija. Evo nekoliko najčešćih i najvažnijih komplikacija:

  1. Zastoj u zarastanju kostiju (pseudartroza): Ovo je stanje kada prelomljena kost ne uspe da se adekvatno spoji, što dovodi do formiranja lažnog zgloba. Nezarastanje može usloviti dodatne hirurške intervencije.

  2. Malpozicija (nepravilno zarastanje): Ukoliko kosti ne budu pravilno postavljene pre imobilizacije, ili ako se pomere tokom nošenja gipsa, može doći do nepravilnog zarastanja. To može izazvati funkcionalne probleme, estetske deformitete i potrebu za kasnijim hirurškim ispravljanjem.

  3. Ukočenost zglobova – kontraktura: Dugotrajna imobilizacija može dovesti do značajnog smanjenja pokretljivosti zglobova u blizini preloma. Ovaj problem može biti posebno izražen kod preloma u blizini zgloba (npr. prelom ručnog zgloba ili lakta) i može zahtevati dugotrajnu fizikalnu terapiju za oporavak funkcije.

  4. Atrofija mišića: Zbog neupotrebe ekstremiteta tokom imobilizacije, mišići mogu značajno oslabiti, što vodi do smanjene snage i izdržljivosti. Proces rehabilitacije može biti dugotrajan i zahteva angažovanje stručnjaka za fizikalnu terapiju.

  5. Problemi sa kožom i cirkulacijom: Dugotrajno nošenje gipsa može dovesti do problema sa kožom, kao što su iritacije, čirevi, pa čak i infekcije. Takođe, može doći do poremećaja cirkulacije, što dodatno komplikuje oporavak.

  6. Sindrom kompleksnog regionalnog bola (CRPS): Ovo je ozbiljna, ali retka komplikacija gde pacijent razvija hronični bol, otok i promene u boji kože, obično u ekstremitetu koji je bio imobilisan. Ovaj sindrom može značajno otežati oporavak i zahteva specijalizovano lečenje.

Sve ove komplikacije mogu značajno uticati na funkcionalan oporavak pacijenta, pa je izuzetno važno da se tokom tretmana redovno prate i procenjuju svi aspekti zarastanja i opšteg stanja pacijenta. Takođe, rana mobilizacija i fizikalna terapija, kada je to moguće, mogu pomoći u prevenciji nekih od ovih komplikacija.

Komplikacije operacije preloma podlaktice 

Operacija otvorene repozicije i unutrašnje fiksacije (ORIF) za prelom podlaktice, posebno prelome radiusa i ulne, uobičajena je procedura koja se koristi za vraćanje funkcije i stabilnosti ruke. Iako je ova intervencija često uspešna, kao i kod svake hirurške procedure, postoji rizik od komplikacija. Najčešće i najvažnije komplikacije uključuju:

  • Infekcija kosti: Rizik od infekcije prisutan je kod svake operacije, a kod ORIF-a preloma podlaktice može doći do površinskih ili dubljih infekcija na mestu incizije ili oko implantata. Infekcija može zahtevati dodatne intervencije, uključujući antibiotsku terapiju ili čak uklanjanje implantata u ozbiljnijim slučajevima.
  • Nezarastanje i pseudoartroza:  podrazumeva nedostatak zarastanja nakon očekivanog vremenskog perioda. Može dovesti do bola, deformiteta, skraćenja podlaktice i ograničenja pokreta, što može usloviti dodatne korektivne operacije.
  • Povrede neurovaskularnih struktura: Tokom operacije može doći do povrede nerava (npr. radijalnog, ulnarnog) ili krvnih sudova. Ove povrede mogu rezultirati trajnim neurološkim deficitima, poput slabosti, senzornog gubitka ili parestezija.
  • Kontraktura zgloba – Postoperativna ukočenost i smanjena pokretljivost: Ukočenost zgloba, posebno u zglobu ručnog zgloba i lakta, može nastati usled postoperativne fibroze ili nepravilne rehabilitacije. To može ograničiti funkciju ruke i smanjiti kvalitet života pacijenta.
  • Komplikacije u vezi implanta: Implantati koji se koriste za fiksaciju mogu se pomeriti, slomiti ili uzrokovati iritaciju okolnih tkiva. Ponekad je potrebno ukloniti implantate nakon što kost zaraste tj. vađenje šrafova i pločica iz kosti.
  • Kompleksni regionalni bolni sindrom (CRPS ili sudeck distrofija) Ovo je retka, ali ozbiljna komplikacija koja se može javiti nakon operacije. CRPS karakteriše hronični bol, otok, promene boje kože i smanjena pokretljivost, što značajno utiče na funkcionalni oporavak.
  • Heterotopne osifikacije: Ponekad se u mekim tkivima oko preloma može razviti nenormalno koštano tkivo, što može ograničiti pokretljivost i uzrokovati bol.
 

Za smanjenje rizika od ovih komplikacija potrebno je pažljivo planiranje operacije, precizna hirurška tehnika, adekvatna postoperativnu nega i rehabilitacija, kao i pravovremeno praćenje i intervencija u slučaju pojave problema. Pravovremena dijagnoza i adekvatan tretman komplikacija ključni su za optimalan ishod lečenja.

Lokalna anestezija i jednodnevna hirurgija za prelom podlaktice

Povoljna okolnost kod ovih preloma je da gotovo sve operacije preloma podlaktice mogu da se izvedu u bezbednoj lokalnoj blok anesteziji sa minimalnim rizicima u odnosu na opštu anesteziju. Gotovo svaki prelom podlaktice, od prostih preloma do najkompleksnijih preloma, kao i u savremnom svetu gde su prihvaćeni u usvojeni principi one day surgery operišemo kao jednodnevne intervencije. Tako da nakon operacija gotovo odmah možete kući.

U poslednje vreme u Dr Dren praksi operišemo sve vise slučajeva gde je iz različitih razloga operacija indikovana kasno ili su nam se pacijenti kasno javili sa prelomom koji je primarno bio za rano operativno lečenje. Najbolji rezultati su kad je operacija izvedena adekvatno i u relativno kraćem roku od povrede.

U lečenju ovih preloma kao i njihovih komplikacija imamo značajno iskustvo i odlične rezultate.

Prelom podlaktice
Prelomi podlaktice operacija

Operacija preloma podlaktice
fractura antebrachii fractura radii fractura ulnae operacija ruke

Za ortopediju Dr Dren 
ortopedski hirurg
dr sc med D. Radoičić

OSLOBODI SE BOLA PRIRODNO

UBLAŽI BOL, OTOK I UKOČENOST ZGLOBA

uBRZAJ OPORAVAK!

author avatar
Dr Radoičić primarijus dr sci med ortopedski hirurg

Podelite ako vam se dopalo:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Dr Dren društvene mreže

Popularno

Orthogol gel – deluje protiv bola, ukočenosti i otoka. Sadrži najbolje od prirode za zglobove, hrskavice, tetive i mišiće.

Orthogol kapsule – za čuvanje i povratak pokreta. Sadrže idealno balansiranu kombinaciju najboljih sastojaka za zdravlje zglobova.

Omogućuju optimalan unos preporučenih materija za održavanje zdravlja zglobova.

Kolagen Marina je tečni najbolji hidrolizovani Naticol kolagen sa optimalnom formulom za jedru kožu, sjajnu i gustu kosu i zdrave čvrste nokte

Immunogol kapsule – najbolje za jačanje imuniteta, pre i posle operacija, u toku oporavka ili slabosti.

Budite obavešteni

Prijavite se za naš newsletter

Bez spama, samo obaveštenje ao novim proizvodima i akcijama.

Sadržaj
možda je zanimljivo

skorašnji postovi

You cannot copy content of this page

orthogol gel najbolji gel za zglobove mišiće ligamente tetive
orthogol gel najbolji gel za zglobove mišiće ligamente tetive

Važno je ko Vas pregleda i ko daje injekcije za zglobove

🎁 za vas

Dr Dren poklanja – posle pregleda ili injekcije

u Dr Dren dobijate ORTHOGOL gel

orto Injekcije, intervencije i pokloni!

3u1 hijaluronske injekcije

PRP

 PRP i Hijaluron Cellular matrix 

BMAC za zglobove

POKLON za datu injekciju

(pregled i stručno davanje su uključeni u akcijsku cenu ograničen broj injekcija, trajanje akcije do utroška planiranih inj.)

pozovite 069 693 640

Dr Dren AKCIJA !

Pokloni i popusti 

proverite ponudu i povoljnosti